Yalıtımda Kullanılan Taş Yünü ve Cam Yünü Arasındaki 10 Fark

Tarih: 14.10.2022 15:51
Yalıtımda Kullanılan Taş Yünü ve Cam Yünü Arasındaki 10 Fark

Binaların yalıtımlarında en yaygın olarak kullanılan iki malzeme taş yünü ve cam yünüdür. Her iki malzemenin de kendine has avantajları ve farklılıkları bulunur.

Cam elyaf ya da fiberglass olarak da bilinen cam yünü, doğal malzemeler ve geri dönüştürülen cam karışımlarından elde edilmektedir. Camlar yaklaşık olarak 1300 dereceye kadar yükseltilen sıcaklıklarla eritilir. Eritme işleminin ardından malzeme ergitilerek hızla bükülür ve cam elyaf oluşur.

Taş yünü ise doğada bolca bulunan volkanik kayalardan elde edilmektedir. Cam yününe benzer şekilde, volkanik kayalar 1400 dereceye yakın sıcaklıklarla eritilir, bükülür ve lifler oluşturulur.

Hem cam yünü hem de taş yünü inorganik bir yapıya sahip olduğu için iki malzemede de bakteri üretimi görülmemektedir. İki yalıtım malzemesi arasındaki seçim, uygulama alanı ve ihtiyaca göre değişkenlik gösterir.

Cam Yünü ve Taş Yünü Arasındaki 10 Fark

Bu yazıda sizlerle cam yünü ve taş yününün sahip olduğu 10 farklılığı inceleyerek, hangisini tercih etmeniz konusunda yardımcı olacağız. Bu 10 farkı değerlendirerek, yapınız için en uygun malzemenin hangisi olduğuna karar verebilirsiniz.

1. Isı Transfer Farkı

R değeri olarak da bilinen ısı transferi farkı; bir malzemenin ısı geçişine gösterdiği dirençtir. Malzemenin R değeri ne kadar yüksek olursa o kadar iyi bir ısı direncine sahip olacaktır. Buna bağlı olarak da yalıtım performansı artar.

Cam yünü ortalama olarak 2.2 ila 2.7 arasında, taş yünü ise 3.0 ila 3.3 arasında R değerine sahip malzemelerdir. Bu açıdan taş yününün cam yününe oranla daha iyi bir yalıtıma sahip olduğu ifade edilebilir.

2. Yoğunluk ve Ağırlık

Cam yünü 11200 kg/m3 arasında yoğunluğa sahipken taş yünü 15/220 kg/m3 arasında yoğunluğa sahiptir.

Yoğunluk oranı malzemenin ağırlığını da etkilemektedir. Yalıtım malzemesi ne kadar yoğunsa o kadar ağır olacaktır. Bu açıdan cam yünü taş yününe oranla daha hafiftir. Fakat cam yünü aynı zamanda daha sert bir yapıdadır.

3. Yangına Dayanıklılık

Her iki yalıtım malzemesi de “yanmaz malzemeler” olan A1 sınıfında yer almaktadır. Bununla birlikte taş yünü, cam yününe göre daha yüksek bir yangın dayanıklılığına sahiptir. Cam yünü yangınlarda 250 dereceye kadar yangına dayanıklılık gösterirken, taş yünü 650 dereceye kadar direnç gösterebilmektedir.

4. Basınç Dayanımı

Basınç dayanımı, yüksek ağırlık yüklemesi altında dayanıklılıkla ilgilidir. Cam her 1 metreküpte 110 kg basınca dayanıklıdır. Kaya ise her metreküpte 200 kg basınca dayanabilir. Bu durum taş yününü basınç dayanımı açısından ön plana çıkarmaktadır.

5. Su Yalıtımı

Taş yünü, neme ve suya karşı daha dayanıklı yalıtım malzemesidir. Mantar, çürüme ve küf gibi problemler taş yününde görülmemektedir. Cam yünü ise neme karşı taş yünü kadar dayanıklı değildir.

6. Ses Yalıtımı

Cam yünü 0,8 ila 092 aralığında ses emme kat sayısına sahiptir. Taş yünü ise 0,75 ila 0,95 aralığında ses emme kat sayısına sahiptir. Her iki malzemede gürültü emmeyi sağlayan özelliklere sahip yalıtım malzemeleridir.

7. Maliyet

Yalıtım malzemesi olarak cam yünü daha ucuza mal edebileceğiniz bir seçenektir. Taş yünü ise cam yününe oranla biraz daha pahalı bir malzemedir. Cam yünü bu açıdan daha avantajlı bir seçenektir.

8. Nakliye ve Depolama

Camyünün lifleri, ambalaj açıldıktan sonra  etkilenmeden yüksek oranda sıkıştırılmasını sağlar. Bu sebeple taşıma ve depolama açısından oldukça avantajlıdır. Taş yünü ise yüksek oranlarda sıkıştırılamamaktadır. Bu sebeple nakliye ve depolama açısından dezavantaja sahiptir.

9. Kurulum

Taş yününün kurulumu daha kolaydır. Cam yününden ağır olmasına karşın taş yününün kesilmesi, taşınması ve yerleştirilmesi daha kolay gerçekleşmektedir. Bunun yanı sıra cam yünü çok fazla ince toz ürettiğinden dezavantaj yaratabilmektedir.

10. Azami Sıcaklık Direnci

Cam yünü eksi 60 ila 450 derece aralığında, taş yünü ise eksi 180 ile 750 derece aralığında işlevselliğini koruyabilmektedir. Bu açıdan taş yününün direnci cam yününe göre daha yüksektir. Bu sebeple yüksek sıcaklık üretilen tesislerde taş yünü daha yaygın olarak tercih edilir.

Yükleniyor...