OSB Levha Nedir, Ne İşe Yarar, Nerelerde Kullanılır?

Tarih: 21.12.2022 09:42
OSB Levha Nedir, Ne İşe Yarar, Nerelerde Kullanılır?

OSB ( Oriented Strand Board) Levhanın bir diğer ismi Yönlendirilmiş şerit levha olarak bilinir. Bazı yapıştırıcıların eklenmesi ve sonrasında belirli birkaç yönde ağaç şeritlerinin (pulların) sıkıştırılmasıyla üretilen, sunta levhaya benzer bir şekilde tasarlanmış ahşap türüdür. OSB, inşaat ortamında çoğunlukla yük taşıma işlemlerinde uyumlu mekanik özelliklere sahip bir malzeme türüdür. Günümüzde ise geçtiğimiz 10 yıldan beri yapısal panel pazarında büyük bir kısmına sahip olan kontrplaktan bile daha rağbet edilir bir hal almıştır.

Bir OSB levha içerisinde yer alan her bir odun ya da elyaf parçası, kullanılmak üzere olan bitmiş ürüne su geçirmezlik ve üst düzey dayanıklılık katmak için üretilmiş bir reçine kokteyl, ile doyurulur. Bu tarz yapılar OSB’yi çok güçlü ve dayanıklı bir malzeme haline getirir. OSB bu sayede pek çok alanda yük taşıma uygulamalarında aktif olarak kullanılabilir. Alt zemin, çatı, duvar su yalıtım sistemi gibi alanlarda OSB levha bu özellikleri ile ön plana çıkar.

OSB levha geniş ipliklerden oluşturulan ürünlerdir. Yüzey kısmı pürüzsüzdür ve OSB’yi yansıtan estetik duruşu kaybetmeden, yüzey kalitesi zımparalanarak daha geliştirilebilme imkânı tanır. OSB levha, kullanılan ahşabın türüne, sıkıştırma koşullarına ve üründe kullanılan reçine sistemine göre hafif saman renginden kahverengiye göre farklı renklere sahip olabilir. Bu ürünlerin en çarpıcı özelliği ise hiçbir şekilde bıçak ağzı, çekirdek boşlukları gibi zayıf noktaları içerisinde barındırmamasıdır.

Mekanik özelliklerinin bir hayli yüksek olması, tellerinde paneller içinde yönlendirilmesinden dolayı, OSB levha çeşitleri inşaat sektöründe yapılan uygulamalarda çok sık tercih edilir. Döşeme, çatı kaplama, duvar kaplama gibi dış cephe dekoru üretiminde sıklıkla kullanılmaktadır. Odun esaslı bir panel ürünü olan OSB levha, belirli yönlerde pek çok alanda kullanıma uygundur.

OSB levhanın pek çok farklı modeline rastlamak mümkündür. Birçok farklı sektörde, farklı çevresel koşulların oluşmasından kaynaklı ürünün farklı sınıfları üretilmektedir.

Kullanıldığı alanda nem ve su olabilme olasılığına karşı OSB levhalar farklı faktörlere bağlı olarak dört sınıfa ayrılmaktadır;

  • OSB-1:  Nem ve rutubetten uzak, sandık ve mobilya gibi ürünlerin imalatında kullanılır.
  • OSB-2:  OSB1’le kıyaslandığında, bu sınıf levhalar taşıyıcı özelliğine sahip ürünlerdir. Yer döşemeleri, iç cephe duvar bölmeleri gibi alanlarda sıklıkla tercih edilir.
  • OSB-3: Nem ve rutubet bulunan ortamlarda kullanıma elverişli, özellikle çatı kaplamasında rahatlıkla kullanılabilecek türden levhalardır.
  • OSB-4: Suya karşı dayanıklı olması ile öne çıkan levhalardır. Bu özellikten yola çıkıldığında, dış cephe kaplamalarında kullanım için uygun bir levha çeşididir.

OSB Levha Nerelerde Kullanılır?

OSB levhalar, tıpkı kontrplak gibi aynı uygulamaları ve kullanım şartlarını karşılamaya müsait, hassas ve mühendislik özelliğine sahip olan bir ürün çeşididir. Ancak bazı durumlar, özellikle maliyeti azaltmak hedeflendiğinde daha önce OSM levha üretimi yapılmaktadır. Devasa büyüklükte OSB levhalar ise genellikle endüstriyel ambalajlar, yer döşemeleri ve palet üstleri gibi alanlarda yaygın olarak kullanılmaktadır.

OSB levhaların kullanıldığı alanlar başlıca şunlardır;

  • Çatı kaplamaları,
  • Duvar kaplamaları,
  • Dekorasyon levhaları ve imalatı,
  • Yer döşemeleri,
  • Beton kalıbı,
  • Reklam panoları,
  • Döşeme,
  • Sahne dekoru üretiminde,
  • Prefabrik yapı elemanları,
  • Duvar panelleri,
  • Asma kat yapım işlemi,
  • Ağır malzeme ambalajları,
  • Yat ve tekne dekorasyonu,
  • Mobilya endüstri, mobilya ve koltuk imalatları,
  • Tır ve kamyonların karoseri,
  • Reklam panosu yapılmasında OSB levhalardan yararlanılmaktadır.

Yani genellikle bu gibi marangozluk işlemlerinde OSB levhalar tercih edilmektedir.

Dayanıklılık bakımından beklentileri karşılayabilen kaliteye sahip olan OSB levhalar fiyatlandırma olarak son derece uygundur.

OSB, sentetik bir reçine araçları ile birbirine yapıştırılan ahşap tellerden oluşturulmuş, ahşap esaslı bir panel türüdür. Bu ipler katmanlar halindedir ve birbirine bastırılır. Dış katmanda yer alan iplikler genelde uzunlamasına, panelin uzunluğuna doğru yönlendirilirken, orta katmanda bulunan iplikler ise çapraz yöne doğru konumlandırılır.

OSB levha kurumadan az evvel, bu bahsi geçen iplikler sentetik bir reçine bağlayıcısı sayesinde püskürtme işlemi uygulanır.

Dünya çapında kontrplak imalatında kullanılan soymalık ağaçların miktarında azalma görülmesi, buna bağlı fiyatlarında artış yaşanması ve bu ağaçların çoğunlukla tropikal ormanlarda bulunmasından kaynaklı kontrplak yerine kullanılabilecek alternatif levha arayışına girilmiştir. Kontrplakta bile kullanılması mümkün olmayan bir kaliteye sahip olan ince tomurcuklardan imal edilen Yönlendirilmiş Yonga levhalar (OSB) bölme duvarlarda, kaplama, döşeme gibi pek çok alanda hayat kurtarıcı ürün niteliğindedir.

Bu OSB’ler özel olarak tasarlanmış yongaların yön verilip birleştirilmesi ve tutkal gibi bir takım farklı kimyasallarla yüksek pres ve sıcaklıkla birleştirilip oluşturulur.

OSB levhalar genel anlamda bakıldığında standart bir plaktan çok daha uygun fiyatlıdır. Büyük projelerde kullanıldığı takdirde, maliyetten büyük ölçüde tasarruf etmenizi sağlayacaktır.

OSB Levha Ne İşe Yarar?

OSB levha kullanım alanları çok geniş bir yelpazeye sahiptir. Çok fazla avantajlı özelliklere sahip olan OSB levhalar özellikle inşaat sektöründe işlevsel olduğundan rağbet görür. OSB levhalar çevre dostudur. Bu özelliği sayesinde pek çok alanda gönül rahatlığı ile kullanılabilir. İşlenebilir kolay bir malzeme olması, hafif ve esnek olması, nakliye ve taşıma işleminin pratiklik sunması OSB levhaların tercih edilmesine neden olan unsurlar arasında yer alır.

Geri dönüşüm olanağı ve diğer ahşap malzemelerin tamamının kullanılabilir olması, zamanla kurtlanma ve böceklenme yapmaması, nem ve rutubetten uzak, suya ve neme dayanıklılığının diğer ahşaplara göre fazla olması OSB levhanın öne çıkan bazı özellikleridir.

OSB Levha Çeşitleri Ulubaş Kalitesinde

Tasarım olarak farklılıklara sahip olan OSB levha çeşitleri, özellikle yapı sektöründe tüm ihtiyaçlarınıza beklediğiniz yanıtı verecek işlevsel ürünler olarak karşınıza çıkar. OSB levha fiyatları, kullanım alanına ve ürün özelliklerine göre farklılık gösterir. Levhanın boyutu, modeli, özellikleri fiyat konusunda değişiklik yaşanmasına sebep olan unsurlardır.

OSB levha hakkında gerekli bilgi ve desteğe ihtiyaç duyduğunuzda, Ulubaş yanınızda. Ulubaş, ürün beklentilerinizi ve ihtiyaçlarınızı en doğru şekilde analiz eden ve üretimlerini bu bağlamda gerçekleştire nitelik sahibi bir firmadır. Satın aldığınız tüm ürünler üst düzey kalite standartlarında sizlere sunulduğundan, uzun yıllar sorunsuz şekilde kullanabilir ve bütçeye uygun olduğundan nakitten de tasarruf edebilirsiniz.

Yapınızı kaliteli malzemelerde olumsuz şartlara karşı koruma altına alırken, Ulubaş güvencesini deneyimlemek için hemen web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Uzun yıllara dayanan özverili çalışma prensibi ve Ulubaş tecrübesi, şık tasarımlar oluşturmak için bir arada.

Yükleniyor...