Yükleniyor...
Alt Kategoriler
Markalar
Nitelikler
Fiyat Aralıkları
-
Listeleme

Bitümlü Membran

Yükleniyor...

İnşaat sektöründe, yapıların uzun yıllar ayakta ve sağlam durabilmeleri için birçok materyal kullanılıyor. Yapıların uzun yıllar dayanıklı şekilde kalabilmeleri inşaatta kullanılan çelik blok, tel veya beton gibi materyallerin kullanımına ve korunmasına bağlıdır. Gelişen teknolojiyle birlikte binaları ve binalarda kullanılan materyalleri uzun yıllar koruyacak membran yalıtım malzemesi geliştirildi. Membran sayesinde su yalıtım sorunu ortadan kalkmış oldu. Bu yalıtım malzemeleri  inşaatta kullanılan malzemelerin muhafaza edilmesinde önemli bir görev üstleniyorlar.

Membran, biyolojide hücre zarı,koruyucu duvar anlamına gelmektedir. İstenilen hücrelerin geçişini sağlamaya, istenmeyen hücreleri engellemede kullanılıyor. İnşaat sektöründe ise suyun içeri girmesini ve dış yüzeye çıkmasını önlemede kullanılıyor. Isı ve su yalıtım malzemesi membran inşaat sektöründe başarıyla uygulanan bir izolasyon malzemesi olarak öne çıkıyor.  Uygulama alanlarına göre farklı çeşitleri bulunuyor. Bu çeşitler arasında bitümlü membran gösterdiği performans bakımından öne çıkıyor. 

Bitümlü Membran Nedir?

Su ne kadar hayat kaynağı olsa da bazı durumlarda insanlar ve binalar için çok tehlikeli olabiliyor. Nem ve su, binaların ömrünü azaltan önemli etkenlerdir. Binaların, yapıların su yalıtımı yapılması büyük önem taşıyor. Membran, yapılar için istenen su yalıtımını mükemmel şekilde karşılıyor.

Membran çeşitleri arasında özel olarak güçlendirilen bitümlü membran uygulaması yüksek performans sağlamasıyla öne çıkıyor. Su yalıtımı yapmak isteyenler bitümlü membran nedir sorgusu içinde olabilirler. Bitümlü membran, klasik membranın polyesterle güçlendirilmiş formudur.

Bitüm, ham petrolün fraksiyonel damıtılmasının bir yan ürünüdür. Genellikle asfalt , yerine göre de katran veya zift olarak adlandırılır. MÖ 1894'lü yıllarda Babillerde su yalıtımı için bitüm tabakasının kullanıldığı kaynaklarda geçmektedir.

Suyun neden olduğu olumsuz etkilere karşı koruma, yaşam alanlarına konforlu bir su izolasyonu sağlama amacıyla bitüm esaslı membran uygulanıyor. Genel olarak bitümlü membran malzemeleri şu alanlarda kullanılmaktadır;

- Hafif metal ve prefabrik çatılar

- Temel bohçalama

- Gölet, yüzme ve süs havuzları

- Otoparklar

- Teras ve eğimli çatılar

- İstinat ve bodrum duvarları

- Balkon, bahçe teras ve çiçeklikleri

- Beton kanaletler

- Yağmur dereleri ve gizli dereler

- Pis su arıtma tesisleri ve basınçlı yeraltı suları

- Su depoları

Bitümlü Membran Nasıl Uygulanır?

Su izolasyonunu kendi yapmak  veya binalarında su yalıtımının olup olmadığını öğrenmek isteyenler bitümlü membran nasıl uygulanır araştırmasına giriyorlar. Temel bohçalamadan, çatılara kadar bitümlü membran su yalıtımı sağlıyor. Kullanılacak alana göre bitümlü membran kalınlıkları değişiyor.

Bina temeline polimer bitümlü membran ile su yalıtımı yapılması yapmak istiyorsanız, bohçalama yöntemiyle iki kat uyguluyorsunuz. Öncelikli olarak temel altına 10 cm grobeton döküyorsunuz. Kalıp çakılmasından sonra , yüzeyin kurumasını bekliyorsunuz. Ayrıca yüzeyin temiz olmasına da dikkat etmelisiniz. Metrekareye en az 0,4 kilogram sarf edilecek şekilde bitümlü membran astarı çekiyorsunuz.

3 mm kalınlıkta polyester keçe taşıyıcılı polimer bitümlü membranı  şeritler halinde tam yapıştırma usulüyle ek yerlerinden en az 10 cm bindirerek yapıştırıyorsunuz. İkinci kat olarak  4 mm membran polyester keçe taşıyıcılı polimer bitümlü örtüyü - birinci kat ile ayrı yönde olmak üzere- yapıştırıyorsunuz. İkinci katta da aynı şekilde şeritler halinde tam yapıştırma usulü ile ek yerleri en az 10 cm bindirerek uyguluyorsunuz.

Çatılara da su yalıtım malzemeleri membran yapıştırma tekniğiyle uygulanmaktadır. Uygulanacak alana membran serilir. Şaloma ateşiyle membran ziftli kağıt eritilerek, malzemenin çatıya yapışmasını sağlıyorsunuz.

Bitümlü Membran Özellikleri

Yapısındaki polyester ve kauçuk nedeniyle bitümlü membran özellikleri üstün performans sergilemektedir. Kullanım avantajı sağlayan bitümlü membranların özelliklerini şöyle sıralayabiliriz;

  1. Esnek yapıya sahiptirler. Yüksek elastikiyet özelliğinden dolayı soğuk iklimli bölgelerin her tipteki yüzeylerinde kolaylıkla uygulanabilirler. Sıcak hava koşullarında erime ve akma, soğuk hava koşullarında çatlama ve kırılma yapmazlar.

     

  2. Yüksek çekme ve kopma mukavemetine sahiptirler.

     

  3. Toprakta oluşabilecek agresif etkilere karşı dayanıklıdırlar.

     

  4. Dilatasyon, baca kenarı ve parapet dönüşü gibi detaylarda kolay uygulanırlar.

     

  5. Ahşap, beton ve metal gibi farklı yüzeylere uygulanabilirler.

     

  6. Termoplastik reçineli Styrene Butadiene Styrene (S.B.S.) ile bitümün dayanıklılığı artırılıyor.

     

  7. Donatı olarak Camtülü (Fiberglass) ya da Polyester Keçe taşıyıcılar bitümlü örtünün gerilmelere karşı mekanik direncini artırıyor.

     

  8. Su geçirmezlik özelliğiyle mükemmel su yalıtımı sağlarlar.

     

  9. Uygulandığı yüzeye iyi yapışıp, iyi bir aderans sağlarlar. Bu özelliği uygulamadan sonra da korurlar. Özellikle temel perde yalıtımlarında bu özelliğinin ön plana çıktığı görülmektedir.

     

Bitümlü Membran Üreticileri

Membranların, binaların uzun ömürlü bakımından önemi yadsınamaz. Günümüzde artık membranların kullanımı kaçınılmaz hale gelmiştir. Ülkemizde inşaat sektörünün çok hızlı gelişmesi membran ihtiyacının da artmasını sağlıyor. Arz-talep doğrultusunda Türkiye'de birçok bitümlü membran üreticileri ve membran markaları bulunuyor.

Üreticilerin geneli İstanbul merkezli olarak hizmet veriyorlar. Üreticileri bir çatı altında toplayan BİTÜDER (Bitümlü su yalıtımı üreticileri derneği)merkezi de İstanbul'da bulunuyor. 65 yıllık bir geçmişe sahip olan Ulubaş Ltd, bitümlü membran üretimi yapmamasına rağmen Türkiye'nin önde gelen tedarikçilerin biri olarak öne çıkmaktadır. %99 müşteri memnuniyeti, güvenli alışveriş, çözüm ortağı olma, özel kampanyalarla sektörün güçlü firmalarından biri olarak hizmet vermektedir.

Bitümlü Membran Markaları

Sektörde birbirinden farklı membran üreticileri olduğu gibi faklı bitümlü membran markaları da bulunuyor. Yerli üreticiler kendi adlarını vererek marka oluşturuyorlar. Ulubaş Ltd şirketinde; Ondüline gibi sektörün güçlü markası ile Bonus ve Ankara markaları bulunuyor. 

Bu üç markanın zengin alt çeşitleri bulunuyor. Ondüline markasında; PP 40 M serisinin gri, yeşil, kırmızı renk seçenekleri sunuyor. EP 30 A serisi doğal alüminyum olarak tüketicilerin ihtiyacını karşılıyor. Bu üç markanın da çeşitlerini ve özelliklerini öğrenmek istiyorsanız www.ulubas.net web adresini ziyaret edebilirsiniz. Ürünlerin kullanım alanlarını, bitümlü membran teknik özellikleri inceleyebilir, bitümlü membran makinası ve bitümlü membran üretim hattı hakkında aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bitümlü Membran Teknik Şartnamesi

Yapılarda su yalıtımının ve membran kullanımının belli başlı kuralları ve yöntemi bulunuyor. 30 Haziran 2007'de yürürlüğe giren Yapı İşleri, İnşaat, Makine ve Elektrik Tesisatı Genel Teknik Şartnamelerine, 30 Mayıs 2018'de Su Yalıtım İşleri Genel Teknik Şartnamesi eklendi. Bu şartname İnşaat Genel Teknik Şartnamesinin 12. maddesi olarak yer alıyor. Şartnamede temelden çatıya kadar hangi ürünlerin nasıl uygulanacağı belirtiliyor. Örneğin; bitkilendirilmiş çatılarda bitüm pol membran uygulamasının nasıl yapılacağı aşama aşama gösteriliyor.

Her uygulamada kullanılacak malzemelerin standardı ayrı ayrı belirtiliyor. Belirtilen standardı sağlamayan malzemenin kullanılması kabul edilmiyor. Uygunluk kriterleri olarak da;

- Binalarda Su Yalıtımı,

- Yapı Malzemeleri,

- Binaların Yangından Korunması Hakkında,

- Binalarda Enerji Performans Yönetmelikleri esas alınıyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı her yıl inşaat ve tesisat birim fiyatlarını yayınlıyor. 2021 yılı Şubat ayı itibariyle Polimer Bitümlü Örtüler ile Su Yalıtımı Yapılması fiyat listesi yayınlandı. Fiyatlar, metrekare bazında rayiç bedeli olarak veriliyor. Fiyatlara firmanın KDV ve karı dahil değildir.

Bitümlü örtülerin her çeşit ve kalınlığının ayrı pozu ve rayiç bedeli listede belirtiliyor. Poz kısaca "iş kalemi" demektir. İnşaat sektöründe her kategorinin kendi pozu bulunuyor. Örneğin bitümlü membran poz no 15.255.1001 ile 15.255. 1014 numaraları aralığıdır. 

Bitümlü Membran Fiyatları

Kalınlığına, markasına ve kalitesine bağlı olarak bitümlü membran fiyatları değişkenlik gösteriyor. Sektörde 1 mm'den 5 mm membran kalınlığa kadar çeşitleri bulunuyor. Polyester veya cam tülü özellikli olmasına göre membran çeşitleri ve fiyatları farklılık gösteriyor. 

Bitümlü membranlar rulo halinde satılıyorlar. Ruloların eni 1 metredir. Boyları genellikle 10 metre olmasına rağmen markasına göre boyları 15 veya 5 metre de olabiliyor. 

Kullanacağınız alana ve ihtiyacınıza göre membran kalınlığını belirlemeniz gereklidir. Örneğin temel bohçalama yapacağınız zaman 3 ve 4 mm bitümlü membranı  iki kat olarak kullanıyorsunuz. Çatılara ise tek kat kullanıyorsunuz.

Satın alacağınız bitümlü membranların fiyatı ne kadar önemli olsa da, kaliteli markaların yanında kalitesiz markalar da yer alıyor. Kalitesiz markaların etiketi üzerinde yazan kalınlıklar genellikle gerçeği yansıtmıyor. 10 adet 3mm'lik membranı kumpasla sıkıştırdığınızda 10 cm yapması gerekirken, kalitesiz markalarda 1,9- 2,7 cm gelmektedir. Bu nedenle kaliteli markalardan ve güvenli firmalardan alışveriş yapmaya dikkat etmelisiniz.

Ulubaş Yalıtım sektörde edindiği kurumsal kimliğiyle tüketici dostu olarak hizmet vermektedir. Tedariğini sağladığı Onduline, Ankara ve Bonus marka bitümlü membranlarla müşteri memnuniyeti sağlamaktadır. 2021 yılı polimer bitümlü membran fiyatları veya su izolasyon membran fiyatları hakkında bilgi almak istiyorsanız ekibimizle iletişim kurabilirsiniz. 

5 mm Membran Fiyatları

5 mm membranlar tek kat yalıtım sağlamak isteyenler için ideal bir üründür. Tek malzemeyle yapılan yalıtım, farklı materyallerin birleşim noktası zafiyeti ve riskini ortadan kaldırıyor. Çatı, dilatasyon, temel, perde, kazık başı su yalıtımında kullanılmaktadır.

Sektörde genellikle 2, 3 ve 4 mm kalınlıkta membranlar bulunuyor. 5 mm membran özel üretim olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle firmaya ve markaya göre5 mm membran fiyatları değişkenlik gösterebiliyor. Güncel ve en doğru fiyatı almak için firmayla iletişime geçmenizde yarar vardır.

3 mm Membran Fiyatları

3 mm membranlar su yalıtımında en çok tercih edilen kalınlık olarak öne çıkıyor. Kullanım alanı çok geniştir. çatı, ıslak hacim, temel, bodrum, havuz, katlı otopark, teras, karayolu köprüleri gibi mühendislik yapılarının su yalıtımını sağlamada kullanılıyorlar. 

Marka ve firmaya göre 3 mm membran fiyatları değişkenlik gösteriyor. Ondüline PP 300 serisinin bir topu 286,53 TL iken; Ankara Membran Plato Serisi P 4000'in bir topu 234,49; Bonus Membran PRO PP 300 serisinin bir topu 187,53 TL'dir.

4 mm Membran Fiyatları

4 mm membranlar 3 mm'lik membranlarla birlikte en çok tercih edilen ve kullanım alanı geniş olan su yalıtım malzemesidir. çatı, ıslak hacimler, temel, bodrum, havuz, katlı otopark, teras, karayolu köprüsü kullanım alanlarıdır. 3mm'ye göre 4 mm membran fiyatları farklılık göstermektedir.  Onduline PP 400 serisinin bir topu 377 TL, Ankara Membran Plato Serisi P 4000'in bir topu 259,66 TL, Bonus Membran Plus PP 400 serisinin bir topu 279,02 TL'dir. 

Onduline EG 30 A Terracota serisi renkli alüminyum folyo kaplı olup, çatıların baca diplerinin gizli derelerin, terasların, su yalıtımını sağlamada tercih ediliyor. Fiyatı ise bir topu 475,02 TL'dir. Onduline EP 30 A Doğal Alüminyum serisinin fiyatı ise 531, 57 TL olup; çatı, katlı otopark, teras, karayolu köprüsü gibi yapıların su yalıtımında kullanılmaktadır. 

2 mm Membran Fiyatları

2mm membranlar aynı 3 ve 4 mm membranlar gibi geniş kullanım alanına sahiptir. çatı, temel, bodrum, havuz, otopark, köprü ve ıslak hacimler genel kullanım alanlarıdır. Ondüline ve Ankara markalarında 2 mm membran serileri bulunmuyor. 

Bonus Membran Plus PG 200 serisinin bir topu (15 metre) 217, 83 TL'dir. Piyasada satılan diğer 2 mm membran fiyatları 170 TL ile 367,50 TL arasında değişmektedir. 

1 mm Membran Fiyatları

Su yalıtımında 1 mm membranlar da kullanılıyor. 1 mm membranlar genellikle EPDM (etilen ve propilen maddelerinden üretilen sentetik kauçuk) malzemeden üretilmektedir. Çatı, teras, temel bohçalama, göletler, kanallar, havuzlar, giydirme cephelerinin su yalıtımında kullanılmaktadır. 

180 cm eninde 25 metre boyunda rulo halinde  satılan 1 mm membran fiyatları firmaya ve markaya göre değişkenlik gösteriyor. Bir rulosu piyasada ortalama 3658 TL civarında satılmaktadır. 

Membran Nasıl Serilir?

Membranların döşenmesi her ne kadar teknik bir işlem olsa da internette  yayınlanan membran nasıl serilir hakkında video ve bilgiler sayesinde yapılabilecek bir uygulama olarak görülüyor. Buna rağmen temel bohçalama, çatı, köprü, havuz gibi özel mühendislik yapılarında profesyonel ve deneyimli kişilerce yapılması en doğrusudur.

Membran serilmeden önce uygulanacak alanın temizlenmesi, tutunmayı önleyecek engellerin temizlenmesi gerekiyor. Zeminin düz bir alan halinde olmasına dikkat etmelisiniz. Çukur veya tümsekleri giderip, düz bir zemin elde etmelisiniz. Ayrıca zemin kuru olmalıdır. +5 °C sıcaklıkta ve yağışlı havada gerekli önlemleri almadan membran uygulamasını yapmayınız.

Betonarme yüzeye uygulayacaksanız TS 103 veya TS 113'e uygun soğuk uygulamalı bitüm ile astar çekiyorsunuz. Astar kuruduktan sonra membran sermeye başlayabilirsiniz. Membranlar rulo halinde satılmaktadır. Membranları, boyuna en az 15 cm, enine ise en az 10 cm bindirecek şekilde açıyorsunuz.

Birleşme yerlerinden LPG'li şaloma alevi ile membranları ısıtıyorsunuz. Membranlar, zift gibi eriyerek zemine iyice yapışmaktadır. İlk membranı ısıtıp yapıştırdıktan sonra diğer membranı boydan 15, enden 10 cm yapıştırdğınız membranın üstüne yerleştirip, ısıtma ve yapıştırma işlemine devam ediyorsunuz. Isıtıp yapıştırdığınız membranı isterseniz spatula veya mala yardımıyla bastırarak sabitleyebilirsiniz.

Membran Çeşitleri ve Fiyatları

Membranlar, su yalıtımı alanında su geçirimsiz malzemelerin yüzeye uygulanış şekline göre gruplandırılıyorlar. Bu ürünler genellikle bitüm, PVC, EPDM gibi polimerlerden de üretilebiliyorlar. Genellikle taşıyıcı keçeli olarak üretiliyorlar. 

Membranlar içine yerleştirilen taşıyıcı keçeler genellikle polyester, cam dokuma olmak üzere ikiye ayrılıyorlar. Bitümlü membranlar da okside ve polimer olmak üzere  ikiye ayrılıyorlar. Okside bitümlü membranlar en az 3 kat sıcak asfaltla yapıştırılarak kullanılıyorlar. Polimer çeşitleri de en az 2 kat ve şaloma aleviyle yapıştırılarak uygulanıyorlar.

Bitüm eklenen reçinenin tipine göre de pliastomerik (APP -Ataktik Polipropilen) ve elastomerik (SBS (stiren-butadiyen-stiren) olarak ikiye ayrılıyorlar.

Genel olarak membran çeşitlerini şöyle sıralayabiliriz;

  1. Cam tülü taşıyıcı membran

  2. Cam tülü taşıyıcı membran alüminyum folyolu membran

     

  3. Cam tülü taşıyıcılı arduazlı membran

     

  4. Polyester keçe taşıyıcılı membran

     

  5. Kendinden yapışkanlı membran

     

Membranların farklı çeşitlerinin olması fiyatlarının da farklı olması demektir. Marka, kategori , kalınlık, en ve boylarına göre farklı fiyatları bulunuyor. Örneğin 3 mm bitümlü membran fiyat ile  4 mm membran fiyatı farklıdır. Fiyatlar konusunda en sağlıklı bilgiyi firmayla iletişime geçerek öğrenebilirsiniz. Ekibimizden ihtiyacınız olan profesyonel desteği ve yardımı alabilirsiniz. Size özel fiyatlardan, taksitlerden ve kampanyalardan yararlanabilirsiniz.

Yükleniyor...