Temelde Su Yalıtımı Nasıl Yapılır?

Tarih: 14.10.2022 12:28
Temelde Su Yalıtımı Nasıl Yapılır?

Bir binanın ilk yapımında en çok dikkat edilmesi gereken konulardan biri de temel su yalıtımıdır. Temelde su yalıtımının en önemli faktörleri ise; kaliteli ve uygun malzemelerin seçimi, nitelikli bir işçilik ve detaylara özen gösterilmesidir.

Binanın temelinde yapılacak olan su izolasyonu uygulamalarındaki hatalar ve eksiklikler, tekrardan onarılması çok zor sorunlara yol açacaktır. Bu sebeple yeni yapılan bir binada temel yalıtımı uygulamaları yaparken çok dikkatli ve özenli olmak gerekir. Bunun yanı sıra tüm uygulamaların doğru malzemelerde yapılması bir zorunluluktur.

Su binalarda korozyona neden olarak ömrünü azaltmaktadır. Bu nedenle temellerde su yalıtımının doğru bir şekilde yapılması gerekir. Yeraltı suları ve yağmur sularından binanızı korumak için zeminin suyu çekmeyecek malzemelerle izole edilmesi gerekir.

Temel yalıtımı üç farklı başlık altında incelenebilir. Bu başlıklar ise şu şekildedir;

  • Temel Su Yalıtımı
  • Drenaj Sistemi
  • Bohçalama sistemi

Bina Temeli Su Yalıtımı Nasıl Yapılır?

Binaların ilk yapılarında, kazı imalatının ardından temel betonu dökmeden önce, grobeton uygulamasıyla zemin düzeltme beton uygulaması yapılır. Grobeton üzerine yapılan yalıtım sonrasında ise temel beton uygulaması gerçekleştirilir. Temel su yalıtım malzemesindeki en yaygın tercih bitüm memranlardır. Bu malzemeler ile temelde membran uygulaması gerçekleştirilir. Bunun yanı sıra PVC, TPO gibi sentetik örtüler de sıklıkla kullanılan malzemelerdir. Eğer temel su izolasyonu için bitüm membran kullanılacaksa çift kat kullanılması ve malzemenin hava şartlarına göre seçilmesi gerekir.

Bitüm membranlarda malzemenin kalitesini iki temel faktör belirler. Bunlardan birincisi kalınlık iken ikincisi ise soğuk hava dayanım derecesidir. Eksi 20 dereceye kadar dayanıklı membranlar üretilmektedir. Bu memranlar aynı zamanda ısı yalıtım malzemesi olarak da kullanılır. Bina yapılacak olan bölgenin hava şartlarına göre uygun kalınlıkta bir membranın seçilmesi gerekir. Bunun yanı sıra memranların çift kat yapılması da büyük avantajlar sağlar.

Membran uygulamasının ardından geotekstil keçe serilecek olan koruma betonunun yapılması gerekir. Koruma beton uygulamasının ardından ise temel donatı imalatı yapılır. Bu aşamada temel yalıtımının korunması gerekir.

Farklı Malzemeler ile Temel Yalıtımı

Bütün membranların yanı sıra sentetik örtü grubunda yer alan PVC, ECB ve TOP gibi ürünlerle de dıştan bohçalama temel yalıtım çözümleri üretilebilir. Sentetik örtü uygulamalarının ardından da koruma betonu yapılması gerekir. Son yıllarda temel betonu açısından yapışan sistemler de sıklıkla kullanılmaktadır.

Bu malzemeler, tıpkı bitüm membranlarda olduğu gibi, temel betonuna negatif yönde yapışan su yalıtım malzemeleridir. Bu malzemelere zaman zaman proof sistemler de denilmektedir. Bu tipteki su yalıtım uygulamalarının ardından koruma betonu atılmadan demir donatılar bağlanarak temel betonu dökülmesi gerekir.

Bunların yanı sıra temel betonu içerisinde kristalize beton katkıları atılarak da su yalıtım uygulamaları gerçekleştirilebilmektedir. Bu malzemeler şantiyede, beton mikseri içerisinde kullanılan; markasına ve cinsine göre sıvı halinde elde edilen su geçirimsiz betonlardır.

Peki, su yalıtımını sağlayan bu malzemeler arasında en iyisi hangisidir? Bu sorunun net bir cevabı yoktur. Her malzemenin kendine göre bazı artı ve eksi yönleri bulunur. Su yalıtımı yapılacak olan konum, süre, hava durumu, maliyet, şantiye büyüklüğü, şantiye zorluğu gibi etmenler dikkate alınarak en uygun malzemenin seçilmesi gerekir.

Drenaj Sistemi Nedir?

Bina etrafındaki su yalıtımı gerçekleştirilmiş olsa dahi, binaya gelen suyun en hızlı ve güvenli bir şekilde uzaklaştırılması gerekir. Bunun en önemli sebebi su yalıtımının daha uzun ömürlü olmasını sağlamasıdır. Bu duruma çözüm olarak, bina drenaj sistemlerinin yapılmış olması gerekir.

Yalıtım malzemesi su yalıtım uygulamalarının ömrünü etkileyen temel faktördür. Yapıların sudan daha uzun süreler boyunca korunası için malzemenin kalın seçilmesi ya da sürme esaslı bir malzemeyse, metre karedeki sarfiyatın uygun şekilde yapılması gerekir. Malzeme seçimi, temas eden suyun basıncı ve miktarıyla doğrudan orantılı şekilde yapılmadır. Binaya ne kadar fazla su temas ediyorsa, malzemenin ömrünü de o oranda kısaltacaktır.

Su yalıtım malzemelerini daha uzun ömürlü kullanmak adına, bina temeline gelen suyun hızlı bir şekilde uzaklaştırılması gerekir. Bu amaçla bina çevresine drenaj hattı yapılmalıdır. Eğer binanın yapıldığı arazi geçirimsiz topraktan oluşuyorsa, yani yüzeyden sızan sular toprak altında kalıyorsa mutlaka drenaj sistemi yapılması gerekir. Eğer bina geçirimli bir zemin yapısına sahipse drenaj sistemini tercihe göre yapılmaması da düşünülebilir.

Bohçalama Su Yalıtım Sistemi Nedir?

Binalarda temel su yalıtım sistemini, binayı bir poşet içerisine koymak gibi düşünebilirsiniz. Bu uygulama hayata geçirilirken bitüm memranlar, sentetik örtüler ya da bütün sürme yalıtım malzemesi kullanılabilir. Bohçalama su yalıtım sistemi yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli husus; temel perde duvar ile yalıtımda kullanılan malzemelerin birbirleriyle uyumlu olması gerekir. Bu malzemelerin yapışma problemi olmayan çeşitlerden seçilmesi gerekir.

Binalarınızın temellerinde su yalıtımı yapılması için bocalama uygulaması son derece başarılıdır. Bununla birlikte sonradan bu uygulamaları yapmak mümkün değildir. Bu sebeple ilk yapım esnasında özenli bir çalışmayla yapılması, doğru malzeme ve kaliteli işçilik ile yapılması gerekir.

Ulubaş, temeldeki ve cephedeki su yalıtım uygulamaları için en uygun ve kaliteli malzemeleri üretir. Su yalıtım uygulaması için siz de Ulubaş’da yer alan tüm farklı malzeme seçeneklerini inceleyebilir ve avantajlı fiyatlarla hemen sipariş verebilirsiniz.

Yükleniyor...