Su Geçirmez Beton Nedir, Nasıl Yapılır?

Tarih: 14.10.2022 16:27
Su Geçirmez Beton Nedir, Nasıl Yapılır?

Yapıların su geçiriyor olması, birçok sorunu da beraberinde getirir. Su sızıntıları yapının ömrünün kısaltmasının yanı sıra, sağlığınız açısından da tehlikeli bir durum yaratmaktadır. Bir yapının su yalıtımını sağlamak için birden fazla yöntem vardır. Bu yöntemlerden biri de su geçirmez betondur.

Su geçirmez bir karışımla hazırlanan kompozit malzeme betonuyla birlikte daha önce uygulama yapılmış, geriye dönük olarak su geçirmez hale getirilebilecek yapı malzemeleri mevcuttur. Beton su yalıtımı ile yapınızı suya karşı dayanıklı hale getirebilirsiniz.

Su Geçirmez Beton Nedir?

Klasik bir karışımda beton yüzde yüz oranında su geçirmez değildir. Buna karşın yaygın olarak kullanılan beton mukavemet sınıfları C16-20 ve C 20-25 bir miktar suyu tutmaktadır. Bunun yanı sıra kalıcı ya da yüksek basınca maruz kaldıklarında da nemi belirli bir miktar derinliğe kadar emebilmektedir.

Çimento esaslı olarak hazırlanan su yalıtım ürünleri, sıvı haldeyken beton üzerine uygulanmaktadır. Betonda hafif titreşim ve hareketlerle mükemmel derecede uyum göstererek betonun su geçirimsizliği sağlanır.

Su Geçirmez Çimento

Çimentolar, betonun karıştırılmasında ve temperlenmesinde kullanılan bağlayıcılardır. Agrega olarak ise çakıl, kum, kırma yaş ya da yongalar kullanılmaktadır. İnşaat projesine bağlı olarak bu temel karışımlara ilave beton katkıları eklemek mümkündür. Betonun su geçirmezliğini sağlamak için nemi, bitmiş yapı malzemesinden uzak tutmak gerekmektedir. Bu sebeple çeşitli katkı maddeleri ve çimentolar üretilmektedir.

Kompozit malzemeler için bu ilave bileşenlerin önemli avantajları vardır. Bileşenler her noktasında suya karşı direnç sağlarlar. Bu durum, üst katmanlar dökülse dahi betonun suya dayanıklı olmasını sağlar. Bununla birlikte yüzeysel bazı gözeneklerde su ve kir birikmeye devam edebilir. Bunun yanı sıra mikroorganizmalar bu alanlarda çoğalabilir. Bu durum bakterilerin bileşene saldırmasına neden olabilmektedir. Sonuç olarak liken, alg, yosun ve başkaca diğer zararlı büyümeler bu alanlarda oluşabilir. Bu saldırmazlık uygulamaması yapılmayan ve sertleştirilmiş yüzeyde daha fazla hasar görüldüğünde ortaya çıkacaktır.

Sonuç olarak, katkı maddeleri ile betonu karıştırmak ve su geçirimsiz beton elde etmek iyi bir çözümdür ancak bazı sorunların ortaya çıkmaması için dikkatli ve özenli bir çalışma ile kaliteli malzeme gerektirir.

Suya Dayanıklı Beton Nasıl Uygulanır?

Yeni bir bina inşa etmek istiyor ya da halihazırdaki binanızın su geçirmez hale getirecekseniz, suya dayanıklı hale getirilmesi gereken beton bu yüzey için, silisifikasyon ve sızdırmazlık uygulaması en ideal yöntem olacaktır.

Mevcut beton zeminlerin yanında kompozit yapı malzemesinden yapılmış duvar ve çatılar, yüzey üzerinde mikroskobik bir pürüzsüzlüğe sahiptir. Bunun yanı sıra mineral tuzları betonun çekirdeğini terk eder.

Unutmamanız gereken önemli noktalardan biri, beton iklime de bağlı olarak her gün yıpranır, yüzeyinde kir, nem ve mikroorganizmalar birikir. Bu duruma karşı alınacak önlemler, su geçirmez beton açısından da son derece önemlidir.

Su Yalıtımlı Beton Uygulaması

Su geçirmez beton elde etmek adına çeşitli yöntemler mevcuttur. Su geçirmez çimentolar, bu yöntemlerden biridir. Bununla birlikte çimentoda katkı maddeleri kullanılmaktadır. Çimentoların uzun ömürlü olabilmesi için yüzeyde gözenek bırakılmamalıdır.

Çimentonun yanı sıra ideal çözüm yöntemlerinden biri de profesyonel sızdırmazlık maddesi ile beton dökümü su geçirmez hale getirmektir. Bu zeminlerin yanı sıra, beton duvarlar, çatı kiremitleri ve diğer inşaat elemanları için de kullanışlı ve dayanıklı bir çözümdür.

Ulubaş’ta bulunan su yalıtım ürünleri sayesinde, yapınızı suya ve neme karşı çok daha dayanıklı hale getirebilirsiniz. Yalıtım malzemesi tercihiniz için bizimle hemen iletişime geçerek, detaylı bilgiliye kavuşabilirsiniz.

Yükleniyor...