Mantolama Nedir? Nasıl Yapılır?

Tarih: 14.10.2022 14:37
Mantolama Nedir? Nasıl Yapılır?
Mantolama Nedir? Nasıl Yapılır? Mantolama Ne İşe Yarar? Neden Gereklidir? Mantolamada Kullanılan Malzemeler ve Özellikleri Ulubas.net'de

Mantolama işlemi binaların dış ortamlardan gelebilecek rahatsız edici faktörlere karşı oluşturulan bir güvenlik duvarıdır. Yaşam alanlarımızı oluşturan evlerimiz ve iş yerlerimiz sürekli içerisinde bulunduğumuz alanlardır. Bu alanların dış etkenlerden korunan, güvenli ve sağlam yapılar olması genel bir ihtiyaçtır.

Mantolama işlemi yaşam alanlarının çok daha sağlıklı ve güvenilir olmasına imkan tanıyan güvenilir bir uygulamadır. Yapıların dış cephelerine uygulanan mantolama işlemleri ile birlikte hem ısı yalıtımıhem de ses yalıtımı yönünden çok başarılı sonuçlar elde edilmektedir.  

Mantolama Nasıl Yapılır?

Mantolama yapılışı itibari ile mutlaka uzman bir uygulama sürecini gerekli kılmaktadır. Bilinen mantolama uygulamalarında sırası ile gerçekleştirilen her bir adım mantolamanın sağlıklı olması için geriye dönük kontrollü olarak gerçekleştirilmelidir. Mantolama uygulama adımları;

  • Yüzey hazırlama,
  • Subasman profili,
  • Isı yalıtım levhaları,
  • Mantolama dübeli,
  • Fileli sıva,
  • Dış cephe boyası.

Mantolama işlemi yeni nesil inşa edilen binalarda inşaat sırasında gerçekleştirilen gerekli bir işlemdir. Eski yapım binalarda mantolama işlemini sonradan yaptırmak mümkün olduğu gibi günümüzde mantolama işlemi genellikle inşaat halinde iken gerçekleştirilmektedir.

Mantolama uygulamaları Türkiye bazında yaklaşık olarak son 15 yıldır yaygın olarak gerçekleştirilmeye başlanmıştır. 7 temel adımda gerçekleştirilen mantolama uygulamaları beraberinde yaşam alanlarının dış etkilerden korunması mümkün hale gelmektedir.

Yüzey Hazırlama Aşaması

Yüzey hazırlama aşaması mantolama yapılacak olan yüzeyin temizliğinin gerçekleştirildiği aşamadır. Mantolama işlemleri gerçekleştirilmeden önce mutlaka işlem yapılacak yüzeyin temizlenmesi gerekmektedir. Öyle ki yüzeyin hazırlanması süreci küf, ve rutubet gibi olumsuz faktörlerden dış yapının arındırılmasını kapsamaktadır.

Bina dış yüzeyinin temizlenmesi ve işleme hazır hale getirilmesi mantolamanın ilk adımıdır. Mantolama işlemi sırasında kullanılan harç ve benzeri malzemelerin yapı ile daha kolay bir şekilde uyum sağlaması etkin bir yüzey hazırlama süreci ile birlikte mümkün olmaktadır.

Mantolama yapılacak olan yüzey işlem öncesinde iyice incelenmelidir. Mantolama işleminin gerçekleştirileceği yüzeyde herhangi bir kırık ya da çatlak varsa işleme başlamak uygun olmaz. Gerçekleştirilmesi gereken ilk uygulama kırık ve çatlakların tamir edilmesidir.

Subasman Profili

Mantolama işleminin uygulama süreçlerinin ilk adımı hesaplamadır. Düzgün bir şekilde mantolama yapabilmek için bazı hesaplar yapılmalıdır. Yapılan hesaplar sonrasında yüzeylere sabitlenecek subasman profili oluşturulur.

Subasman profilinin doğru bir şekilde yerleştirilmesi mantolama işleminin pürüzsüz ve düzgün bir şekilde olmasını mümkün kılmaktadır. Subasman profili yerleştirme uygulaması mutlaka hassas hesaplamalar sonrasında gerçekleştirilmelidir. Böylece sorunsuz bir şekilde mantolamanın tamamlanması olanaklı olabilmektedir.  

Isı Yalıtım Levhaları

Isı yalıtım levhaları mantolamanın ikinci katını oluşturur. Mantolama işleminde ısı yalıtım malzemelerinin kalitesi büyük önem taşıyan bir konudur. Kaliteli ve dayanıklı ısı yalıtım levhaları kullanılması hem yaşam alanındaki ısı yalıtımın sağlıklı olması hem de mantolamanın kalitesi için önemlidir.

Isı yalıtım levhalarının yüzeye tam anlamı ile yapışması gerekir. Yapıştırma işlemi çerçeve tekniği kullanılarak gerçekleştirilir. Isı yalıtım levhası malzemelerinde en çok tercih edilen ekipmanlar EPS levha, Taşyünü ve XPS levha olarak bilinmektedir.

Isı yalıtım levhalarının doğru yerleştirilmesi, yapıştırma sürecinde kuvvetli ve etkili yapıştırma gereçleri kullanılması bu aşamanın başarısı için önemlidir.

Mantolama Dübeli

Mantolama dübeli levhaların daha dayanıklı olması için yüzeye sabitlenir. Dübelin amacı levhaların daha sıkı bir şekilde yüzeye tutunmasını sağlamaktır. Dübellerin kaliteli ve kullanılan levha ile uyumlu boyutlarda olması işlevlerini yerine getirebilmesi için önemlidir.

Mantolama sürecinde yaklaşık olarak her 1 metrekare için 6 adet dübel kullanılması tavsiye edilmektedir. Dübel sayısının doğru ve orantılı olması mantolama işlemini daha sağlam olmasını sağlamaktadır.

Fileli Sıva

Fileli sıva uygulaması ısı yalıtım levhalarının üzerine yapılmaktadır. Belirli bir katman oluşturulan fileli sıva işlemi ile sıvada çatlama engellenir. Sıvanın çatlamasını engelleyen ise sıvaya file uygulamasıdır. Fileli sıva işlemi iki kat halinde yapılmalıdır.

Isı yalıtım levhasının üzerine ilk önce ince bir ısva yapılır daha sonra donatı filesi uygulanır ve ikinci kat sıva uygulanır. Dayanıklı ve sağlam bir sıvanın en kolay ve hızlı yolu fileli sıva uygulamalarından geçmektedir.  

Dış Cephe Boyası

Dış cephe boyası, sıvanın kurumasından sonra son aşamadır. Dekorasyon yönünden farklı şekillerde gerçekleştirilebilen dış cephe boyası mantolamanın görsel yönüdür. Sıvadan sonra ilk iş dış cephe için bir kaplama yapmaktır.

Kaplama işlemi yukarıdan aşağı yönlü olarak gerçekleştirilmelidir. Kaplama işleminin hızlı yapılması gerekir. Kaplama sonrasında ise dış cephe boyası uygulanır. Böylece mantolama süreci tamamlanır.

Mantolamada Kullanılan Malzemeler ve Özellikleri

Mantolama işleminde kullanılan malzemelerin özellikleri müşteri taleplerine göre çeşitlenebilmektedir. Ancak normal bir mantolama işleminde kullanılan malzemeler orta üst kalite malzemelerdir.

Her mal ve malzemenin kalite seçenekleri olduğu gibi mantolama malzemelerinin de kalite seçenekleri bulunmaktadır. Mantolamada kullanılan malzemeler ve bu malzemelerin özellikleri itibariyle mutlaka dayanıklı olması gerekir. Mantolama malzemelerinin bazı belirgin özellikleri vardır. Bunlardan akla ilk gelen ise ısı iletim düzeyinin düşük olmalarıdır.

Mantolamada Kullanılan Malzemelerin Taşıması Gereken Özellikler

Mantolamada kullanılan malzemelerin taşıması gereken özellikler itibari ile dayanıklı olması gerekir. Mantolama işleminin amacına uygun olması için malzemelerin amacına en uygun şekilde faaliyet gösteren kaliteli ürünler olması gerekir. Mantolama işleminde kullanılan malzemelerin taşıması gereken özellikler;

  •  Kolay işlenebilir nitelikte olmalıdır.
  • Uzun süre görevini yerine getirebilmelidir.
  • Yoğun koku barındırmamalıdır.
  • Sıvayı tutma kabiliyeti olmalıdır.
  • Buhar difüzyon direncinin yüksek olması gerekir.
  • Isıyı tutma kabiliyeti olmalıdır.
  • Basınca karşı dayanıklı olmalıdır.
  • Alev almaz nitelik taşımalıdır.
  • Su ve neme karşı dayanıklı olmalıdır.

Mantolama Ne İşe Yarar? Neden Gereklidir?

Mantolama yalıtımın sağlanmasında etkin olarak kullanılan bir işlemdir. Mantolama uygulamaları günümüzde yapıların inşaat sürecinde gerçekleştirilmektedir. Hem yapıların daha sağlam hem de ısı ve nem yalıtımı yönünden güçlü olması için mantolama gereklidir.

Mantolama ile yaşam alanları ısı, sıvı, nem, rüzgar gibi faktörlere karşı direnç kazanmaktadır. Mantolama işlemi daha basit bir ifade ile yaşam alanlarının daha sağlam ve güvenli olmasını mümkün kılar. Mantolama yaptırmanın faydaları;

  • Yapıların ömrünü uzatır.
  • Daha sağlıklı bir yaşam için faydalıdır.
  • Isı yalıtımı sağlar.
  • Yaz aylarında yaşam alanlarının serin, kış aylarında sıcak kalmasında etkilidir.
  • Ses yalıtımı sağlar.
  • Yapı dışından nem girişini engelleyerek yapının sağlıklı kalmasını sağlar.
  • Isıtma giderlerini azaltmaya yardımcı olur.
  • Yapıların verimliliğini arttırır.
  • İklimsel dış etkenlerden yapının etkilenmemesini sağlar.
  • Cephe çatlaklarının oluşumunu engeller.
  • Korozyon oluşumunu engeller.
  • Yangına karşı yalıtımlı malzemeler ile yangın yalıtımı sağlar.

Mantolama Yaptırırken Dikkat Edilecekler Nelerdir?

Mantolama işleminin en temel görevi binanın ses ve nem gibi faktörlerden korunmasını sağlamaktır. Aynı zamanda ısı yalıtımı için de mükemmel bir yardımcıdır. Yaşam alanlarının ısıtılmasının kolaylaştırılmasında mantolama uygulamalarının büyük etkisi vardır.

Günümüzde mantolama uygulamaları yapılar için bir gereklilik olarak inşaat sürecinde gerçekleştirilmektedir. Mantolama yaptırmanın gerekliliği konusunda Avrupa ülkelerinde de 1970’li yıllardan bu yana süregelen bir hemfikir olma hali söz konusu. Peki mantolama yaptırırken nelere dikkat edilmelidir?

Mantolama yaptırırken kaliteli malzeme kullanıldığından emin olmak gerekir. Her alanda kullanılan malzemelerin farklı kalite seçenekleri ile sunulduğunu göz önünde bulundurmak gerekir. Mantolama malzemelerinin dış ortam ile sürekli olarak etkileşim halinde olacağını unutmamalısınız.

Mantolama malzemelerinin su ve nem direnci yüksek olmalıdır. Suya ve neme karşı dirençli olmayan malzemelerle gerçekleştirilen mantolama işlemi sonrasında verim almak mümkün olmayacaktır.

Mantolama malzemeleri seçerken mutlaka basınca ve yüksek çekme gücüne karşı dayanıklı ürünler seçilmelidir. Basınç dayanıklılığı mantolamanın ömrünü belirleyen ana faktörlerden biridir.

Mantolamada kullanılan malzemeler sıva tutma kabiliyeti yüksek olan malzemeler olmalıdır. Bu durumun nedeni ise sıva tutmayan malzemelerin mantolamanın gerçekleştirilmesini engelleyecek olmasıdır.

Mantolama işlemi sonrasında sık yaşanan bir durum da koku sorunudur. Mantolama sonrasında koku sorununun temel nedeni kalitesiz koku yapan malzemeler kullanılmasıdır. Kaliteli ve dayanıklı mantolama malzemeleri ile gerçekleştirilen mantolama işlemleri sonrasında mantolamada koku sorunu yaşanmayacaktır.

Mantolama Uygulamaları Ne Kadar Sürede Yapılır?

Mantolama uygulamaları adım adım gerçekleştirilen uygulamalardır. Bir mantolama işleminin ne kadar sürede biteceğini net bir şekilde söylemek mümkün değildir. Mantolama işleminin süresi kullanılan yardımcı ekipmanlar, sıva kuruma süresi, iklimsel özellikler ve mantolama işlemi yapılacak olan yapının büyüklüğü ile ilişkilidir.

Mantolama uygulamalarının yaklaşık olarak kaç gün süreceğine dair en net bilgi yaşam alanının boyutları ve talep edilen uygulama hizmeti hakkında bilgi verilmesi ile mümkün olmaktadır. Mantolama uygulamalarının uygulanma süreci hakkında detaylı bilgi için iletişim kanallarımızı kullanabilir, süre bilgisi alabilirsiniz.

Ortalama mantolama tamamlanma süresi 1500 metrekarelik bir alan için yaklaşık 45 gün kadar sürmektedir. Bu süre iklimsel faktörlere, yardımcı ekipmanlara ve ekipte çalışan personel sayısına göre değişkenlik gösterebilmektedir.

Mantolama İşlemi Yapıyı Yangından Korur Mu?

Mantolama işlemi belirli standartlar ölçüsünde gerçekleştirilen bir işlemdir. Mantolama sonrasında yaşam alanları yangına karşı yanmaz malzemeler ile donatılmış olur. Mantolama işlemleri için devlet tarafından belirlenen standartlar ölçüsünde yangına karşı dayanıklı malzemeler kullanılmaktadır.

Mantolama işlemi yapıyı yangından mantolamada kullanılan malzemelerin alev almayan malzemelerden oluşması yönünden koruyabilmektedir. Dış etkenlere karşı duyarlı olan mantolanmış yapılar çok daha güvenli bir yaşam imkanı sunar.

Mantolama Fiyatları Ne Kadardır?

Mantolama fiyatları mantolama malzemelerinin kalitesine, ne kadar büyüklükte bir yapının işleme sokulacağına göre belirlenmektedir. Mantolama sürecinde kullanılan malzemelerden tutun da faaliyet gösteren personel sayısına, kullanılan yardımcı ekipmanlara ve teslim hızına bağlı olarak fiyatlar değişkenlik göstermektedir.

Mantolama fiyatları oldukça geniş bir çeşitlilik ile müşteri karşısına çıkmaktadır. Çok uygun fiyatlı mantolama işlemi ücretlerinin yanı sıra çok pahalı mantolama hizmetleri ile de karşılaşabilirsiniz. Mantolama fiyat araştırmasından önce güvenilir bir firma tercih etmeniz gerekir.

Mantolama işlemlerinde doğrudan müşteri memnuniyetini önceleyen firmamıza başvurabilir ve yapılarınızı daha dayanıklı hale getirebilirsiniz. Bütçe dostu fiyat uygulamalarının yanı sıra kaliteli mantolama araçları ile hizmet sunulmaktadır. Mantolama işlemlerini hızlı ve güvenilir bir şekilde halletmenin bütçe dostu yolu ile tanışın.

Yükleniyor...