Karbonlu Eps Nedir?

Tarih: 29.11.2022 10:18
Karbonlu Eps Nedir?

Karbonlu eps, genleştirilmiş polistiren köpük olarak da bilinen ısı yalıtım levhasıdır. Ayrıca gri renkli karbon takviyelidir. Karbonlu eps, binanın en önemli yapı malzemelerinden biridir. Binanın tasarımının yanı sıra, yapısal bütünlüğünü de arttırabilmektedir. Geçmişten günümüze yalıtım malzemesi olarak kullanılan Eps, şu anda da birçok uygulama ile entegre bir şekilde kullanılabilmektedir. Eps ısı yalıtım levhaları enerji verimliliği konusunda da avantajlar sunmaktadır. Birçok binalarda isı yalıtımı için kullanılan eps ısı yalıtım levhalarının sürdürülebilirlik açısından çevreye de faydası olduğu söylenebilir.

Eps isı yalıtım levhası grafitli genleştirilmiş özeliktedir. Hammaddesi üretilirken, kızıötesi ışınları tutan bazı katkı maddeleri sayesinde ısı yalıtımı özellikle başta olmak üzere nem değerini de düşürebilmektedir.

Karbonlu epsler oldukça kullanışlı bir yalıtım malzemeleridir. Birçok ısı yalıtım levhalarına göre daha fazla artısı vardır. İç duvarlarda özellikle nem ve rutubetin yayılmasını engeller, aynı zamanda bu levhalar boya dökülmelerinin de önüne geçebilmektedir. Eps levhalarda buhar geçirgenlik direnci düşüktür. Bu sayede binalar rahatlıkla nefes alabilmektedir.

Teknik özellikleri göz önüne alındığında karbonlu eps de yoğunluk, diğer eps levhalarına göre %20 daha fazla yalıtım gücüne sahiptir. Dış cephe ve iç cephe yalıtımı için kullanılabilecek karbonlu eps ler minimum kalınlıkta bile maksimum yalıtım sağlar. CFC, HCFC, HFC gibi ozon tabakasına zarar veren gazları içermemektedir.

Karbonlu Eps nin Performansı

Karbonlu eps piyasada en çok kullanılan ısı yalıtım levhalarındadır. Karbonlu eps levhanın ısı geçirgenlik direnci ısı yalıtım performansı ile doğru orantılıdır. Isı geçirgenlik direnci ne kadar yüksek olursa, ısı yalıtım performansı da ve dolayısıyla getireceği tasarruf da bir o kadar fazla olacaktır. Diğer ısı yalıtım levhalarına göre karbonlu eps levhaların performansı da daha iyidir. Başka ısı yalıtım levhalarına göre daha iyi olan karbonlu eps levhalar %20 ve %30 oranında daha fazla ısı yalıtım özelliğine sahiptir.

Karbonlu eps ler fiyat performans değerlendirildiğinde farklı seçeneklere göre daha avantajlıdır. Diğer seçeneklerle karşılaştırıldığında gri renkli karbonlu eps nin daha fazla tercih edildiği ortadadır. Türkiye’de yapılan mantolama çalışmalarının çoğunluğu karbonlu eps ısı yalıtım levhaları ile yapılmaktadır. Hatta kullanımının son yıllarda hızlı bir şekilde arttığını da söyleyebiliriz. Tabi karbonlu eps seçimi yapılırken öncelikle ürünün TSE ve CE yönetmeliğine uygun olup olmadığının kontrol edilmesi gerekmektedir. Sonrasında kullanım amacına göre uygun olan karbonlu eps seçimi yapılmalıdır. Karbonlu eps seçenekleri kendi arasında ikiye ayrılmaktadırlar. Görünüm olarak birbirlerine çok benzeyen karbonlu eps ler ısı yalıtım performansı olarak birbirlerinden ayrılmaktadır. Bunlardan ilki karbonlu epsi, diğeri ise grafit katkılı olan eps ısı yalıtım levhalarıdır. Grafit katkılı olan eps levhalarda bulunan grafit, ısı enerjisinin ışıma yolu ile yayılmasını engellemektedir. Hatta daha fazla bir yalıtım yapılmasına olanak sağlamaktadır.

Karbonlu Eps Seçerken Nelere Dikkat Etmek Gerekmektedir?

Karbonlu eps seçerken birçok detaya dikkat etmek gerekmektedir. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Isı iletkenlik değerine dikkat etmek gerekmektedir.
  • Karbonlu eps nin yoğunluk değerine dikkat etmek gerekmektedir.
  • Binanızı dış etkenlerden koruyabilmek için tercih edilecek karbonlu eps nin dış hava şartlarına da uygun olması gerekmektedir.
  • Karbonlu eps seçimi yapılırken CE ve TSE belgesi olmasına dikkat etmek gerekmektedir.
  • Karbonlu eps nin ETAG 4 e uygun değerde olması da önemlidir.
  • Su emme ve nefes alma özelliklerinin olması gerekmektedir.
  • Tercih edilen ısı yalıtım malzemesinin yangına karşı da dirençli olması gerekmektedir.

Karbonlu Eps de Yoğunluk

Karbonlu eps yalıtım malzemelerinde yoğunluk oldukça önemlidir. Çünkü yoğunluğa bağlı olarak yalıtımın değeri artmakta ve bunun yanı sıra ısı yalıtım katsayısı düşmektedir. Bu yüzden binalar için yalıtım malzemesi tercihi yapılacağı zaman 10, 12, 14 gibi düşük yoğunluğa sahip olan malzemeler seçilmelidir. Karbonlu eps malzemelerine bakıldığında ideal olan yoğunluğun 16 kg/m3 olduğunu ve iletkenlik yoğunluğunun 0,030 – 0,032 W/mk olması gerekmektedir.

EPS Yalıtım Malzemesinin Özellikleri

  • EPS yalıtım malzemeleri, iyi bir yalıtım sağlayan malzemelerdir.
  • EPS yalıtım malzemeleri ekonomik ürünlerdir.
  • EPS yalıtım malzemelerinin kalınlığı zaman geçtikçe azalmamaktadır. Dış etkenlere maruz kaldığında da boyutunda ya da yapısında bir değişiklik olmamaktadır.
  • EPS yalıtım malzemeleri hafif bir şekilde üretilmiştir.
  • EPS yalıtım malzemelerini işlemek veya kesmek oldukça kolaydır.
  • Çevre dostu olan EPS malzemesinin içerisinde bulunan maddeler atmosfere zarar vermemektedir. Ayrıca geri dönüştürülebilir özelliktedir.
  • İnsan sağlığına zarar vermemektedir.
  • Çürüme yapmayan eps levhalar biyolojik etkilere karşı da dayanıklıdır.
  • EPS yalıtım malzemeleri güneş ışınlarından etkilenebilecek özellikte ve kimyasal çözücülere karşı da dayanıklıdır.
  • EPS yalıtım malzemelerinin kapalı gözenekli olmasından ve düşük yoğunlukta olmasından dolayı da akustik özellik sağlamamaktadır.
  • EPS yalıtım malzemeleri yapılarına su almayacağı için, su buharı ya da sudan dolayı yalıtım özelliğini kaybetmemektedir.
  • EPS yalıtım malzemelerinde yer alan pentan gazı kısa süre içerisinde malzemeden uzaklaşmakta ve onun yerine hava dolmaktadır. Böylelikle kullanım performansı uzun süre aynı kalmaktadır.  
Yükleniyor...