Evin Isı Yalıtımı Nasıl Yapılır?

Tarih: 14.10.2022 13:07
Evin Isı Yalıtımı Nasıl Yapılır?

Ev, insanların en çok vakit geçirdiği ve kendini en rahat, konforlu hissettiği alanların başında gelir. Evinizde daha fazla rahat edebilmeniz için önemli unsurlardan biri de ortamın ısısıdır. Yaşadığınız evin sıcak ve soğuk mevsimlere uyumlu olması, hem fiziksel olarak hem de psikolojik olarak sizi rahat hissettirecektir. Bunu sağlamanın en iyi yolu ise evinize ısı yalıtımı yaptırmaktır. Isı yalıtımı sayesinde, hem ideal ortam sıcaklıklarını koruyabilecek hem de enerji tasarrufu yaparak, ekonomik kazanımlar elde edebileceksiniz. Bunun yanı sıra daha fazla enerji tüketmemek ekolojik dengenin korunmasına da doğrudan sağlanan bir katkıdır.

Peki, evinizde yapacağınız ısı yalıtımı tam olarak ne işe yarar ve ısı yalıtımı nasıl yapılır? Yazımızın devamında evinde ısı yalıtımı yapmak isteyenlerin, akıllarındaki tüm sorulara yanıt olacağız.

Isı Yalıtımı Nedir?

Isı yalıtımı, yaz aylarında sıcağın, kış aylarında ise soğuğun eve nüfuz etmesini önlemek için yapılan uygulamalara verilen isimdir. Enerji verimliliği sağmala amacıyla yapılan bu uygulamalarla, ev içerisinde konforunuzu arttırmanız hedeflenir.

Isı yalıtımı uygulamaları ortamın konforu konusunda önemli bir role sahiptir. Bunun yanı sıra enerji tasarrufu ile çevre kirliliğinin azaltılması konusunda da etkin bir rol oynar. 

Neden Isı Yalıtımı Yaptırmalısınız?

Isı yalıtımı ya da diğer adıyla ısı izolasyonu, konutta yaşayan insanlara, ekonomiye ve doğaya birçok katkıda bulunur. Yaşadığınız yapının ömrünün uzaması, enerji faturanızı düşürmesi, çevre ve ekolojik dengeye katkı sağlaması, ülke ekonomisine kazancının olması bu uygulamaların avantajlarından yalnızca birkaçıdır. 

Isı yalıtımıyla, kış mevsiminin dondurucu soğuklarından ve yaz mevsiminin bunaltıcı sıcaklarından korunmak mümkündür. Enerji tasarrufu noktasında yüzde 50 civarı bir katkı sağlayan ısı yalıtımı aynı zamanda evde oluşabilecek rutubet benzeri sorunların da önüne geçecektir. Bu sayede sağlığınız üzerinde de doğrudan olumlu katkıları vardır.

Isı Yalıtımı Nasıl Yapılır?

Isı yalıtımı iç cephe ve dış cephe mantolama uygulaması olmak üzere iki ayrı kategoriye ayrılır. Dış cephenin mantolanması, yüzey hazırlığı ile başlar. Hazırlığın ardından subasman profili yerleştirilir. Daha sonra ise ısı yalıtım levhalarının yapıştırılmasıyla devam edilir. Bu levhaların dübellenmesi ve köşe profillerin yerleştirilmesi arından da sıva katmanıyla süreç büyük oranda tamamlanır. Son olarak boya uygulamasıyla dış cephe mantolaması tamamlanmış olur.

İç cephede ısı yalıtımında ise dış cepheyle benzer adımlar izlenir. Bununla birlikte farklı olarak kullanılan yalıtım malzemeleri incelik, kalınlık ve dekorasyon açısından değişkenlik gösterir. 

Daire İçinde Yalıtım Nasıl Yapılmalıdır?

Ev içi yalıtım ve oda içi yalıtım kimi zaman iki farklı şeymiş gibi görünse de aslında ikisinde de aynı işlemler uygulanır. Daire içerisinde yapılacak olan yalıtımlarda, genellikle 1-2 cm boyutlarında ısı yalıtım malzemeleri kullanılır. Bunun yanı sıra çeşitli sıva malzemeleri tercih edilir. 

Yapılan yalıtım uygulamasında, zamanla çatlakların oluşumuna neden olmaması için sıva malzemesinin de dikkatli ve kaliteli seçilmesi önemlidir. Kimi zaman yapıların yalnızca kuzey cephesine yalıtım yapılmasa da bu durum ısı kaybına engel olmamaktadır. Bu tip yöntemlerde ısı kaçağı oluşması oldukça muhtemeldir. Verimli bir daire içi yalıtımı için, dört bir tarafın da izole edilmesi gerekir.

Zemin Isı Yalıtımı Nasıl Yapılmalıdır?

Zemin ısı yalıtımı genellikle parkenin altına yapılan yalıtım şilteleriyle gerçekleştirilir. Bunun yanı sıra zeminde bulunan şapların altına da ısı yalıtım bariyeri oluşturulabilir. Zemin ısı yalıtımında en başarılı sonuçları elde etmek için zemindeki yalıtım duvar yalıtımı ile pekiştirilmelidir. Böylece duvardan zemine doğru oluşan hava akımlarının da önüne geçilebilir. 

Tavan Isı Yalıtımı Nasıl Yapılmalıdır?

Basit bir fizik bilgisi olarak, ısınan havanın yükseldiğini herkes bilir. Eğer tavanda bir yalıtım yoksa ısı kaybı meydana gelecektir. Tavanlara yapılan izolasyonda alüminyum folyolu cam yünü çatı şiltesi malzemesi kullanılır. Bu şilte döşemeye serilerek, izolasyon gerçekleştirilir. Tavan yalıtımında kullanılan şiltenin herhangi bir şekilde kapatılmaması gerekir. Dayanıksız bir malzeme olan şiltenin üzerinde baskı oluşturulmamalıdır. Folyo yüzeyler, doğru biçimde yerleştirilmeli ve hava alacak şekilde konumlandırılmalıdır. Liflerin içerisinde bulunan hava boşluklarının suyla dolma ihtimali vardır. Bu ihtimale karşılık suyla temas etmemesine azami derecede dikkat edilmelidir. 

Tavana yapılacak olan ısı yalıtımıyla ısı kayıplarının önüne büyük oranda geçilebilir.

Pencerelerde Isı Yalıtımı Nasıl Yapılır?

Isı yalıtımına gerekli özeni göstermeniz halinde eviniz için birçok avantaj sağlayabilirsiniz. Fakat duvarların ötesinde camlarınız ve pencereleriniz için de ısı yalıtımı yaptırmanız gerekir. Isı yalıtımlı camlar; çift cam özelliği bulunan ürünlerdir ve bu ürünler hava geçirgenliğini minimum seviyelere indirirler. Bu çift camlar sayesinde ısı yalıtımı gerçekleşir.

Pencerelerde ısı yalıtımı ise, çerçevelere yönelik izolasyonla sağlanır. Pencerenin çerçevesi yeterli yalıtımla kaplanmış ancak camda çift cam özelliği yoksa, cam değişikliğine gidilmesi gerekir. Tüm bu ısı yalıtım uygulamaları yapıldıktan sonra eğer hava akışı devam ediyorsa, montajlarda sorun olup olmadığı kontrol edilmelidir. Montajlamada sorun varsa takozlama yöntemi uygulanabilir. Pencerelerin iç kısmından kaynaklanan sorunların önüne geçmek için ise yalıtım bantları kullanılabilir.

Tüm bu uygulamalar doğru olarak gerçekleştirildiyse; yalıtım levhaları, sıvalar, camlar ve kullanılan malzemelerde kaliteli seçimler yapıldıysa; ısı yalıtımıyla birçok avantaj sağlamak mümkün hale gelir. Unutmamanız gereken şey, daire içinde yalıtım yapacağınız zaman, tüm bu işlemlerin sürecin bir parçası olduğudur. Yalıtım tam anlamıyla yapılmadığı zaman hava geçişlerinin devam etmesi ve kaçakların olması muhtemeldir. Bu da istediğiniz sonuçları elde etmenize engel olabilir. 

Siz de Ulubaş’ın ısı yalıtımı konusundaki üstün kaliteli, uzun ömürlü ve avantajlı fiyatlara sahip ürünlerini detaylarıyla birlikte inceleyebilirsiniz. Isı yalıtımının bütün bu avantajlarından faydalanmak için bizimle hemen iletişime geçerek, kullanılan materyaller hakkında bilgi edinebilir ve eviniz için en uygun malzemelerin hangisi olduğunu öğrenebilirsiniz.

Yükleniyor...