Alçıpan Nedir, Ne İşe Yarar? Nerede Kullanılır?

Tarih: 14.10.2022 13:39
Alçıpan Nedir, Ne İşe Yarar? Nerede Kullanılır?
Alçı levha veya alçıpan; ortası alçı, iki yüzü kaplı, boyutu özel veya standart olarak ayarlanabilen, düzgün yüzeyli plakalara verilen isimdir.

Alçı levha veya alçıpan; ortası alçı, iki yüzü kaplı, boyutu özel veya standart olarak ayarlanabilen, düzgün yüzeyli plakalara verilen isimdir. Alçıpan genel olarak inşaatı biten binalarda yerden duvara olan bölümlerin kapatılması için kullanılmaktadır. Ekonomik olması ve kolay montajı sayesinde zaman açısından oldukça tasarruf etmenize yardımcı olacaktır.

Alçıpan uygulaması; duvar, asma kat, asma tavan gibi işlemlere estetiklik ve bazı yönleriyle güvenirlik katması için uygulanan bir işlemdir. Bina içlerinin daha yeni ve estetik görünmesi adına dekoratif amaçlı yapılan alçıpan uygulamalarının önemli bir etkisi bulunmaktadır. Kalitesine ve farklı durumlar için çeşitli özellikte açlıpan modelleri bulunmaktadır. Suya dayanıklı, yangına dayanıklı gibi çeşitli modelleri bulunmaktadır. Ses yalıtımı, hafif ağırlık ve kolay montaj sağlayan alçıpan, en çok tercih edilen ürünler arasında almaktadır.

Alçıpan Uygulamasının Avantajları Nelerdir?

Alçıpan uygulamasının birçok çeşidi ve bu çeşitlerin farklı kullanım alanları bulunmaktadır. Alçıpan ürünü satın almadan önce hangi ürüne ihtiyacınız olduğuna karar vermelisiniz.

  • İnce ve hafif yapısı sayesinde ortamın kaba görünmesini engeller.
  • Ses ve ısı yalıtımı konusunda pratik ve etkili bir uygulamadır. Gözenekli yapısı sayesinde ses ve ısının hapsedilmesini sağlamaktadır.
  • Ph değeri ile bakterilere karşı önlem alabileceğiniz bir uygulama çeşididir. Bakterilerin yetişmemesi için özel olarak tasarlanan alçıpan modelleri bu yönüyle oldukça popüler bir yapı malzemesi olmaya devam etmektedir.
  • İç cephe kaplama ürünü olarak modern yapılarda kullanılan bir uygulama çeşididir.
  • Yangına dayanıklı bir şekilde üretilen alçıpan çeşitlilerinin en büyük avantajlarından biri yarım saat olan yangınlara kadar dayanıklılık sağlayabilmesidir. Yangın riskinin yüksek olduğu yerlerde alçıpan uygulaması tercih edilmesi hem kolaylık hem de güvenirlik sağlayacaktır.
  • Oldukça kolay uygulanan alçıpan ayrıca istediğiniz zaman kolayca sökülebilmesi için de özen gösterilerek tasarlanmıştır.
  • Tüm maddelerin yanı sıra alçıpan oldukça ekonomik bir uygulamadır.

Alçıpan Çeşitleri

Alçıpan çeşitleri kullanım alanlarına göre değişiklik göstermektedir.

Flex Alçıpan

Düzgün yüzeye ve esnekliğe sahip hafif bir alçıpan çeşididir. Stoklama açısından iç mekanda en çok 6, dış mekanda ise 5 paletle stoklaması yapılmalıdır. Açık havada stoklama yapmak isterseniz mutlaka üstlerini naylon ile kaplamalısınız.

Flex alçıpanlar temiz ve montajı kolay olan bir alçıpan çeşididir. Zaman açısından oldukça tasarruf etmenize olanak sağlayacaktır. Yüksek yüzey kalitesi baz alınarak üretilmiştir.

Suya Dayanıklı Alçıpan

Suya Dayanıklı alçıpanlar nemli ve ıslak ortamlarda kullanılan modellerdir. Ön yüzeyi yeşil veya mavi, arka tarafı gri renkli kâğıt kaplamadır. Neme dayanıklı bir şekilde üretilen bu alçıpan türünün üstüne seramik, fayans uygulaması yapılabilir. Temizdir ve montajı hızlı ve kolaydır.

Yangına Dayanıklı Alçıpan

Pembe veya kırmızı renkte olan bu alçıpan türü yangına dayanıklı olması için tasarlanmıştır. Mutfağınız gibi yangın riski yüksek olan ortamlarda gönül rahatlığıyla kullanabileceğiniz bir alçıpan türü olan kırmızı alçıpan günümüzde oldukça popüler bir ürün olarak karşımıza çıkmaktadır.

Pahlı Tavan Alçıpanı

Asma tavan sistemlerinde kullanılan alçıpan çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır. 4 Kenarı da pahlı yüzeyli hafif ve esnek alçıpan çeşididir. Diğer alçıpan türleri gibi hızlı bir şekilde montajı yapılabilmektedir. Yüksek yüzey kalitesi sayesinde dayanıklı ve güvenilir bir alçıpandır.

Küfe ve Neme Dayanıklı Alçıpan

Nemli ve ıslak ortamlarda kullanılan dayanıklı bir alçıpan çeşidi olarak bilinir. Su itici özelliği bulunan bu alçıpan türünün küf önlemede etkili olduğunu söyleyebiliriz. Temiz ve pratik bir şekilde montajı yapılır. Yüzeyine seramik ve fayans uygulaması yapılabilmektedir.

Alçıpan Nerelerde Kullanılır

Tek alanı, içinde farklı alanlara bölebilmek için kullanabilirsiniz

Alçıpan uygulamasıyla tek bir alan içinde bölümler oluşturmak mümkündür. Örneğin çocuk odasında ayrıca giyinme bölümü oluşturabilirsiniz. Yarı açık bir bölüm ile raf ve askılarınızı da bu bölüme yerleştirebilirsiniz.

Asma tavan uygulaması için alçıpan kullanabilirsiniz

İç mekanların dekorasyonuna büyük bir katkı sağlayan alçıpan türleri; asma tavan uygulaması yapılırken, uygulanan mekana pratik bir şekilde estetik görünüm sunmanıza yardımcı olacaktır.

Raf kullanımı için alan

Alçıpan uygulaması sayesinde tavan ya da niş gibi bölgelere çeşitli ürünleri koyabilmek için ekstra bir bölme oluşturabilirsiniz.

Estetik bir görünüm için alçıpan

Yapıların iç dekorunu yaparken alçıpan uygulamasından kolayca yararlanabilirsiniz. Estetik görünüm için yapılan alçıpan uygulaması sayesinde kolayca hayalinizde dekora ulaşabileceksiniz.

Alçıpan Nasıl Yapıştırılır

Alçıpan uygulamasının yapıştırılması için uzman ustalara ihtiyaç vardır. 

Alçıpan yapıştırmak için 2 seçenek vardır. Biri çerçeve içeren diğeri de çerçeve içermeyen yapıştırma stilidir. Alçı levhaları çerçevesiz bir şekilde sabitlemek için yüzeyde düzensizlik veya ekstra büyük kusurlar bulunmamalıdır. Bu sistem hem duvar hem de tavana uygulanabilmektedir.

Alçıpanın sabitlenmesi için yapıştırıcı karışımı tercihine önem gösterilmelidir. Alçıpan yapıştırma işlemi beton, köpük blok duvar, tuğlalar, konteyner içi gibi çeşitli yüzeylere uygulanmaktadır. Yapıştırıcı işlemi için özel yapıştırıcılar dışında montaj poliüretan dolgu macunu ve vida kullanımı da yapılabilmektedir.

Alçıpan Sudan Etkilenir Mi?

Ev dekorasyonlarında, ofislerde, asma katlarda ve bölme duvarlarda sıklıkla kullanılan alçıpanın suya dayanıklılığı ise malzemeye göre değişiklik gösterir. Suya ve neme karşı dayanıklı olan ürünlere yeşil alçıpan adı verilmektedir. Yeşil alçıpanlar, mutfak, banyo, tuvalet, yüzme havuzlarının duvarları gibi alanlarda kullanılmaktadır. 

Yeşil alçıpanların su geçirmezlik oranı yüzde yüzdür. Alçıpan panelleri genel olarak darbe ve aşınmalara karşı oldukça dayanıklıdır. Bununla birlikte normal alçıpan paneller kolayca su emebilirler. Bu durumlarda ise paneller sertliğini yitirir. Özellikle su kullanılan ve sıklıkla nemlenen alanlarda özel su geçirmez alçıpanlar kullanılmalıdır. Burada unutulmaması gereken önemli noktalardan biri yeşil alçıpanların suya karşı dayanıklı değil, su geçirmezlerdir. Bu alçıpanlar çimento, kum ve başkaca bir takım materyallerin kombinasyonuyla yapılırlar.

Standart alçıpanlar, ortamda oluşan nemi çok hızlı bir şekilde emerler ve genellikle hava kuru olduğunda geri iade ederler. Bu rutubet açısından dengeleyici bir rol oynar. Buna karşın bu ürünlerin doğrudan ıslanmaması gerekir. Aynı zamanda alçıpan yapılırken gereğinden fazla ıslak olursa, zaman içerisinde çürüme tehdidiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu nedenle evinizde su kullanımının yüksek olduğu yerlerde yeşil alçıpan kullanılmalıdır. Yeşil alçıpanların bir diğer özelliği ise montajının oldukça kolay olmasıdır.

Bir Palette Kaç Adet Alçıpan Olur?

Alçıpanlar için net rakamlar vermek çok zordur. Birçok firmanın kullandığı yaygın ölçü birimleri olsa da, ebatları son derece değişken olabilir. Alçıpanın çeşidine ve kullanım yerine göre paletteki ürün sayısı da değişkenlik gösterecektir. Standart bir alçıpan 1,20 x 2,50 metre ölçüye sahiptir. Bunun yanı sıra bir levha alçıpan 3,00 metrekare yer kaplar. Bu alçıpanların ortalama ağırlığı ise 9 ila 9,5 kg arasında değişiklik gösterir. Bu ölçülere sahip bir alçıpanın standart kalınlığı ise 2,5 mm olacak şekildedir.

Firmalar bir palete kendi uygun gördükleri kadar alçıpanı ekleyebilirler. Buna karşın genellikle bir palette 50 ya da 60 adet alçıpan konulmaktadır. Verilen tüm bu rakamların alçıpanların çeşidine göre değişebileceği unutulmamalıdır.

Alçıpan Duvar Kaç CM Olur?

Alçıpan bölme duvarlar, binaların duvarlarına uygun şekilde alçı levhaların; metal konstrüksiyon üzerine vidalarla sabitlenmesiyle yapılırlar. Bu bölme duvarlar binalarda yangın ve su dayanıklılığını arttırırken, ısı ve ses konusunda oldukça verimli bir ortam sağlarlar. Bunun yanı sıra bu duvarlarla oldukça dekoratif bir görünüm elde edilebilir.

Alçıpan bölme duvarların pH değeri, insan vücuduyla aynıdır ve bakteri üretmemektedir. Bu sebeple birçok işletme tarafından bu bölme duvarlar kullanılır.

Alçıpan duvarın kaç cm olduğuna gelirsek; tek kaplama ile oluşturulan bir duvar 7,5 cm genişliğe sahiptir. Bu yapı deprem sırasında esneyebilir ve yangına 30 dk dayanıklıdır. Kaplama sayısı arttıkça ölçü de daha fazla genişleyecektir.

Alçıpan ile oluşturulan bölme duvarlar, kolay bir şekilde demonte edilebilir özelliğe sahiptir. Bu sayede mekânınızı dilediğiniz gibi genişletebilir ya da küçültebilirsiniz. Bu duvarların montajları da oldukça kolay ve hızlı biçimde yapılabilir. Bu işçilik açısından daha verimli bir çalışma sunar.

Alçıpan duvar yapımında, 3 metre TU ve TC profil kullanılır. Bunun yanı sıra agraf ise 7, 12 ve 20 cm boyutlarındadır. 

Yükleniyor...