Alçıpan Bölme Duvar Nasıl Yapılır?

Tarih: 29.11.2022 10:10
Alçıpan Bölme Duvar Nasıl Yapılır?

Alçıpan bölme duvar, tavan ve zemin arasında metal iskelet kurulması ve bu iskeletin üzerine alçıpan paneli monte edilmesi ile yapılan duvar sistemidir. Alçıpan duvarların hızlı ve pratik olması çokça tercih edilmesini sağlamaktadır. Ayrıca gerektiği durumlarda kolay bir şekilde de kaldırılabilmektedirler.

Alçıpan bölme duvar yapım aşamasından önce uygulama yapılacak olan alana uygun olacak şekilde alçıpan paneli seçilmelidir. Sonrasında gereken ölçülere göre profesyonel bir şekilde alçıpan levhaların hazırlanması gerekmektedir.

Alçıpan Bölme Duvarların Avantajları

Alçıpan bölme duvarları ev, ofis, restoran gibi birçok farklı yerde kullanılabilir. Dekorasyon ve inşaat alanlarında kullanılan alçı levhaların alçı katmanlarından oluştuğu söylenebilir. Tuğla gibi malzemelere karşı daha hafif ve uygun maliyetli olması sebebiyle alçıpan levhaları ayrıca düzleştirmeye gerek yoktur. Direkt düz bir yüzeye yapıştırılarak kullanılabilir. Alçıpan levhalar havanın içeri girmesine izin vermektedir. Böylelikle alçı duvarlar da dışarıdan nefes alabilmektedir.

Alçıpanın kullanımı oldukça kolaydır. Tek kişi bile kolaylıkla uygulamayı yapabilmektedir.

Peki alçıpan bölme duvar uygulaması nasıl yapılmaktadır? Alçıpan duvar uygulaması şu aşamalardan oluşmaktadır:

  1. Alçıpan bölme duvar için karkas (Konstrüksiyon-Taşıyıcı) yapılması
  2. Alçıpan bölme duvarların vidalanması

Alçıpan Bölme Duvar İçin Karkas (Konstrüksiyon-Taşıyıcı) Yapılması

Alçıpan bölme duvar için öncelikle dış çerçeve oluşturulmaktadır. İlk olarak aplikasyon denilen uygulama yapılacak zeminde profil yerleşiminin yapılması için işaret konulmalıdır. Alçıpan bölme duvar dış karkası için U profil oluşturulmaktadır. Döşemelerde bulunan U profil hizası lazer ile tavana da işaretlenmektedir. Bu sayede hem tavanda hem zeminde şakule alınmış olunmaktadır. Duvardaki U profiller, duvarın projedeki uzunluğuna göre kesilerek, eklenmektedir. Sonrasında duvardaki U profiller tavana ve zemine 60 cm aralıklı şekilde olarak sabitlenmektedir. Bu işlem ile duvar için dış çerçeve oluşturulmaktadır.

Dış çerçeveyi oluşturduktan sonra C profil iç çerçevenin de oluşturulması gerekmektedir. Duvar C profilleri, dış çerçeve kısmını oluşturan U profilin arasına montaj edilmelidir. Bu işlem için duvar C profilleri, duvar U profillerinden 5-10 mm daha kısa kesilmektedir. Sonrasında duvar boyunca aks aralığı 60 cm olmak üzere duvar C profilleri yerleştirilmektedir. Profillerin yüzeyleri aynı tarafa bakacak şekilde monte edilmelidir. Duvar C profilleri, duvar U profiline geçirilerek, çerçeve oluşturulmaktadır.

Alçıpan bölme duvarlar için karkas yapılırken, kapı ve pencereler için de yapılması gerekenler bulunmaktadır. Zeminde duvar U profillerini mevcut boşluk ölçüsü dahilinde 30 cm daha fazla olacak şekilde kesilmelidir. U profilleri boşluk kısımlarının her iki yanında olan C profillerine 30 cm yukarı doğru döndürülerek kenetlenmesi gerekmektedir. Pencere boşluğunun ya da kapı boşluğunun çerçevesini oluşturan profillerde sırt kısımları birbirlerine bakacak şekilde bulundurulmalıdır. Sonrasında kapı ve pencereler için lento uygulaması yapılmaktadır. Lento uygulaması için, duvar U profilleri, boşluk ölçüsünden en az 30 cm uzun olarak kesilmelidir. Profilin iki kanadı da en az 15 cm olmak kaydıyla katlanmalıdır. Daha sonra duvar C profilleri her iki taraftan da en az iki farklı kısımdan sabitlenmelidir.

Alçıpan Bölme Duvarların Vidalanması

Sonraki aşama alçıpan bölme duvarın vidalanmasıdır. Çoğunlukla karkasın sadece bir yüzüne vidalama işlemi yapılmaktadır. Çünkü C profilin içerisinde bulunan deliklerden tesisat geçmektedir. Buna bağlı olarak duvarın tek bir tarafına monte edilen alçıpan panelin arkasına tesisat için de bir yer hazırlanmış olur. Ayrıca bu sayede C profillerin arasına ısı yalıtımı, yangın güvenliği, ses yalıtımı için uygun bir yalıtım malzemesi yerleştirilebilir. Daha sonra diğer yüz de kapatılmaktadır. Ardından tüm alçıpan levhaları zeminin hizasından 10mm kadar yüksek şekilde monte edilmelidir. Böylelikle su girişinde alçıpan levhalar şişmeyecektir.

Alçı levhaya monte edildikten sonra, vidalar da yüzeyde bulunan kartonu olumsuz etkilemeyecek şekilde doğru bir şekilde monte edilmelidir. Bunun için de levhaları sıklık ile kesmek gerekmektedir. Levhalar maket bıçağı ile kesilerek, kesilen kısımların aşağıya doğru vurularak kırılması gerekmektedir. Kırılmış bölgenin arkasında olan karton bölüm yine maket bıçağı ile kesilerek ayrılmalıdır. Levhanın kenarları kesildikten sonra rende ile düzeltilebilir.

Alçıpan bölme duvarının vidalanması işleminde öncelikle derz bandının, derzi düzgün bir şekilde ortalayarak yapıştırılması gerekmektedir. Sonrasında birinci kat derz dolgusunu, derz bandının üzerine uygulamak gerekmektedir. Alçı levhasının birleşim yerlerindeki inceltilen kenarların hepsini ortalama 10 cm kadar derz dolgusu ile doldurmak gerekiyor. Daha sonra taşan yani fazla gelen alçıları yüzeyden temizlemek gerekiyor. En son kat kuruduktan sonra mala izleri, zımpara ile düzgün hale getirilmektedir. Eğer duvar, duvar kağıdı ile kaplanacaksa yani duvarları nasıl yapmak istiyorsanız kullanılan malzemelerin düşme, çatlama gibi durumlara karşı dayanıklı olması açısından derz dolgusu işlemi mutlaka yapılmalıdır.

Alçıpan Bölme Duvar Fiyatları

Alçıpan bölme duvar fiyatları, alçıpan yapılacak yere göre değişiklik gösterebilmektedir. Fiyatlar hakkında detaylı bilgi almak için alanında deneyimli bir firmadan teklif alarak işlemi yaptırabilirsiniz. “Alçıpan bölme duvar nasıl yapılır, fiyatları nelerdir?” diye öğrenmek istiyorsanız profesyonel bir hizmet alınması gerekmektedir.

Yükleniyor...