Zemin Su Yalıtımı Nasıl Yapılır, Ne Kullanılır?

Tarih: 14.10.2022 13:12
Zemin Su Yalıtımı Nasıl Yapılır, Ne Kullanılır?

Zemin su yalıtımı, zemininizin yıllar boyunca sağlam kalması amacıyla yapılan çalışmalardır. Su geçirmeyen zeminlerin varlığı, hem kolay temizleme hem de leke konusunda dayanıklılık sağlar. Su yalıtım uygulama alanlarının başında gelen zemin yalıtımı, suyun sızmasını ve çökmesini engellemeye yardımcı olur. Su sızıntısı evlerin yapılarına ve döşemelerine ciddi zararlar verecektir. Su sızıntılarından korunmak ve uzun ömürlü bir yapı için zemini su yalıtımına uygun hale getirmek gerekir. 

Evinizin yapısının uzun ömürlü olması için dış cephe kadar zemine yapılan su yalıtımına ihtiyaç vardır. Zemin su yalıtımı beton da dâhil olmak üzere birçok farklı döşeme tipine uygundur. Öncelikle temellerin su geçirmez hale getirilmesi oldukça önemlidir. Zemin su geçirmez membran ile kaplanması oldukça avantajlı olacaktır. Bu malzeme ile yapılan su yalıtımı uygulaması çeşitli hasarlardan korunmanıza yardımcı olacaktır. 

Zemin su yalıtımına başlamadan önce, uygulama yapılacak olan alanın her türlü tozdan ve kirden arındırılması gerekir. Bir sonraki adım ise, yalıtım yapılacak olan yüzeyin astarla kaplanmasıdır. Bir boya silindiri ya da boya fırçası kullanılarak, astar eşit şekilde kullanılmalıdır. Zemin su yalıtımında öncelikle arka köşeden başlanmalı ve duvarların etrafı yapılmalıdır. Astarın kuruması beklendikten sonra ise ortaya çıkan çatlaklar doldurulmaya başlanabilir. Yapı elemanlarına uygulanacak olan silikon malzeme, duvar ile zemin arasındaki boşluğu ve zemindeki diğer çatlakları kapatacaktır. Bu sayede yüzeysel su yalıtımı yapılmış olur. Bu sayede tüm alanlar su geçirmez olacak ve özellikle nemi çeken çatlaklar ve boşluklar kapatılmış olur. Uygulama yapılan astarın ve silikonun tamamen kuruması için yaklaşık olarak 24 saat beklenmelidir. Bunun ardından zemine su yalıtımı malzemelerinin uygulanması gerekir. Su yalıtım uygulamasının iki kat yapılması gerekmektedir.

Islak zeminlerde yapılacak olan su yalıtım uygulamasında ise, sağlam ve güvenilir şekilde yapılması çok önemlidir. Yalıtım duvar ya da parapet yüzeyinde bitirileceği zamanlarda iki ayrı uygulama yapılması gerekir. 

Zemin Su Yalıtımı İçin Ne Kullanılır?

Su yalıtımı için uygulama alanlarına göre farklı türlerde malzemeler kullanılabilir. Uygulama alanlarına göre dokuz farklı tip malzeme vardır. Çimento tipi su yalıtım bu materyallerden biridir. İç ve dış alanlarda, ıslak hacimlerde, su depoları ve yüzme havuzlarında, metro istasyonlarında ve tünellerde bu malzeme kullanılır. Kristalize su yalıtım malzemesi ise, çimento esaslı da olduğuna benzer uygulama alanlarına sahiptir. Bunun yanı sıra bodrum katlarında da bu malzemeler kullanılabilir. 

Bitüm kauçuk esaslı su yalıtımı en çok kullanılan zemin su yalıtım tiplerinden biridir. Bu kauçuk kaplamalar, peyzaj alanlarında, su tanklarında, bodrum katlarında ve bodrum duvar su yalıtımı alanında sık sık kullanılır. Çevre dostu bu ürünün insan sağlığına hiçbir zararı da bulunmamaktadır. Akrilik likit membran su yalıtım malzemesi ise uzun ömürlü olması ile dikkat çeker. Bu malzeme ıslak hacimlerde, tank astarlarında, temel altı yapılarda ve podyumlarda sıklıkla kullanılır.

Bitüm esaslı su yalıtımı, zeminde sıklıkla kullanılan bir diğer malzemedir. Piyasada SBS ve APP olmak üzere iki ana polimer modifiye bitüm membranı bulunur. Radye döşeme ve temellerde, yer altı yapılarında ve yeraltı otoparklarında sıklıkla bu malzeme kullanılır. Poliüretan enjeksiyon su yalıtımı ise bir başka sık kullanılan malzemedir. Bu malzeme su tanklarında, tuvaletlerde, duşlarda, mutfaklarda, bodrumlarda ve temellerde kullanılır. Evlerde en çok görebileceğiniz zemin yalıtım malzemelerinden biridir. Epoksi zemin kaplama materyalleri ise, üretim tesislerinde, hastanelerde, otellerde ve otoparklarda sıklıkla kullanılan malzemelerden biridir.

Poliüretan likit membran su yalıtım malzemeleri ise, neme oldukça dayanıklıdır ve yatay olarak uygulanır. Çeşitli hava koşullarına karşı dirençli olan bu malzeme, su depoları, süs havuzları, yüzme havuzları ve beton zeminlerde kullanılır. Son olarak Polyurea sprey kaplama ise teknolojinin geldiği son noktalardan biridir. Çok dirençli olan bu kaplama malzemesi UV ışınları karşısında da oldukça dayanıklıdır. Bu malzemeler boru hatlarında, tank kaplama ve boyalarında, peyzaj alanlarında ve birçok farklı zeminde rahatlıkla kullanılabilir. 

Siz de evinizin, su deponuzun ya da farklı bir alanın zeminine su yalıtımı yaptırmak için hemen bizimle iletişime geçebilir, bu alanların daha uzun ömürlü ve güvenli bir kullanıma sahip olmasını sağlayabilirsiniz.

Yükleniyor...